Bird nest

​Yan Society BirdNest

Sarang burung memang terkenal dengan pelbagai khasiatnya. Memandangkan makhang ni dalam pantang, so kita kasi personal review la tentang Yan Society Bird Nest ni. 
🐦bagi extra energy pada badan yang sememangnya amat letih sebab kena jaga malam and siang sama banyak. 

🐦melebatkan susu. Boleh buat stock banyak dalam freezer. Sampai pakhang tegoq ‘ni tokey dairy farm ke?’.

🐦melicinkan dan menghaluskan n bagi flawless kulit muka yang kusam masam ni. 

🐦blood flow cantik sampai boleh rasa la kesegarannya. 

🐦ready to drink. *Selfie dulu, buka, minum, relax*. 

🐦di pack dalam bekas kaca comel dalam box sebanyak 6 bekas. 

🐦bukan khas untuk wanita sahaja. Lelaki and semua peringkat unur boleh minum termasuk anak anak. 

Go get yours now.

Mak…

“Kasihnya ibu…. membawa ke syurga…”

Ha mula la nak amik mood nak nyanyi kan. Ok, for those who followed my facebook and instagram sure you got to see my post related to Mak.

👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇

13689775_10157088196055104_547633713_n


I actually lost of words to write this entry. She is so special sampai tak terkata. She is my Mother, my first bestfriend until today, my partner, syurga ku di kakinya jua, Ayah’s best ever friend and she is our super duper women!

553528_10151897325324766_1847107826_n

Cantik kan?


Ok Mak, if you are reading this, kite bukan nak ngampu okey. Tapi kalau nak bagi bag bag gorgeous itu, boleh dah. Oh and yes,baju baju kaftan batik and jubah jubah letops semua. Kasut tak perlu lah sebab kita tak sama size. 😝

Since the day I got married 👰, Mak Ayah hambat aku keluaq rumah. 😆😆😝😝😂😂 no no. Kidding sahaja.

Since that day, aku sudah tidak duduk sebumbung bersama Mak Ayah. Walaupun rumah kami dekat, tapi it takes some while for me to adjust myself living separately with my parents. Because aku tak pernah berpisah dengan Mak Ayah. Anak manja? Ishk bukan takat manja, mengada pun ada. 😂 Ever since that, kerap kami ke rumah depa untuk lepak dan makan. Because she is the best cook!. Ye, kite jarang masak. Hehe. Kite bukan dera Mak kita, tapi selagi Mak boleh masak, baik rasa air tangan Mak yang yummy tu! Hehehe


Setiap kali melahirkan anak, lokasi berpantang selama 44 hari adalah di rumah mereka. Dijaga rapi oleh Mak sepenuhnya. Dilarang turun ke bawah rumah melainkan kena keluar ke hospital. Other than that, aku di tempatkan di bilik tidurku sahaja yang disiapkan oleh Mak yang di lengkapi dengan pelbagai kemudahan dan keselesaan supaya aku tak bosan. No more excuse Hana. Pernah tengok cerita Reppunzel? Aku ni tak ada rambut panjang meleret je. Haha!

She will cook the most delicious ever confinement foods for me ON TIME. I always believe in what ever she prepare for me, semuanya terbaik untuk ibu dan baby. Lauk berpantang Mak memang sangat menyelerakan. Cekap sungguh Mak masak. She will help me mandikan dan tidurkan the baby. Seriously Mak memang teror. Mak datangnya dari keluarga jawa. Cara pantang nya agak strict. Akan tetapi dia akan flexible bila tengok aku sudah mula kuat. But to go out from the house, in your dream Hana!.


Sesi berpantang ‘Aaira kali ni agak berbeza berbanding dengan abang-abangnya. Memandangkan aku bersalin 100% normal without being cut, so i can wear seluar and diberi kelonggaran untuk turun bawah rumah (after seminggu berpantang). Dari segi pemakanan juga berbeza sedikit. Akan tetapi pantang tetap pantang. Jangan mengelat katanya. Jamu tetap kena minum dan telan.

Sepanjang mengandung aku mencari cari perkhidmatan pembantu rumah untuk membantu Mak sepanjang aku berpantang. Unfortunately tiada yang sudi. Allah itu hebat. Dia bagi aku boleh bersalin normal supaya Mak tak susah naik turun rumah hantar makanan untuk aku, tak perlu masak makanan yang khas untuk yang kena potong. Kena pula ‘Aaira memang baby yang sangat mudah untuk handle.  Alhamdulillah. Tak dapat maid tapi dimudahkan.


Mak ni kuat sangat. Kudrat dia memang aku jelous. Sangat sesuatu. I know she is tired but she still manage to put on her smile everytime before she hit the bed. Not only that, she still can wake up in the middle of the night if ‘Aaira nangis kuat. Dalam masa yang sama aku berpantang sepanjang Syawal. Ramai datang beraya dan tengok ‘Aaira. She never failed to prepare a yummy foods to the guests.

How can I ever pay her back? I totally dont know. Everything that I can think of tak setaraf dengan apa yang dia dah lakukan. Masa pagi raya, kami bermaafan. I told her ‘Mak lah dunia akhirat Along. Tiada apa mampu Along nak balas. Syurga lah untuk Mak. Along sayang Mak’


Along sayang Mak tanpa ada limit batasnya. Kerap kali Along lukakan hati Mak tanpa Along sedar. Pernah air mata mak jatuh sebab tindakan Along, tapi Along ambil tak peduli. Tak mungkin sekali. Sure banyak kali. Tak faham Along kenapa semua nya yang Along lakukan tak betul dulu. Rupanya Along yang memang tak betul. Penat Mak cuba nak bagi Along faham tentang kehidupan. Berhempas pulas Mak didik Along dalam keadaan redha. Rupanya manis nya selepas I understand everything. Terima kasih Mak. Tak pernah berhenti Mak mendidik Along eventhough I have my own kids now. I am more understand now since the day I become a mother. I still need you now and I need you forever. Maafkan segalanya. Syurga itu luas untuk Mak. Along sayang Mak.

13699598_10157088202100104_321631699_o

13664773_10157088276395104_124149140_n

the reason I share..


I have been blogging since yonk of years. If you are my followers, I do share here and there about my personal life through blogging, myspace and friendster (back then), twitter and facebook as the famous social media now and then comes instagram. Im not a public figure nor a star. Its just a lady behind the screen sharing every bits of moments with the viewers without having any intention on getting more likes or followers.


‘Rajin nya la hai nak update update’ … ‘Why must you share it in social media? Bahaya ok’ … ‘Sikit sikit share, you think people care?’

And the feed backs keep on coming in. Its true, why should I? Its even true that it is dangerous!.  But come on, I dont simply share the details about sensitive things.

”My brain is not paralyzed yet”– Will from Me Before You 2016. *haha*


My reason:

When my time has come, I shall go. The only left are the memories of me are all my posts and updates. When you read about me or see my posts in your timeline, pray for me, forgives me, make the best dua’ for me and remember me. It is also for my kids to know about their ibu and perhaps my grandchild as well? *haha*, who knows right?!

Besides that, its for me to look back in the past about my own life and people around me. I should say thank you to Facebook Memories because everyday it makes me smile and make me believe that without yesterday, I wont be here today.

Syawal 1437

 *Selamat Hari Raya Aidilfitri followers *

wp-1468421304350.jpg

its 5 of us now.



As many of you know that I am in my confinement session, that is why some of you might catch up with my hashtag #pantangwithstyle when I update my instagram.

#pantangwithstyle is all about my updates during my confinement. No, I do not apply ‘modern pantang’. I still go thru my tungku, param, pilis, massage with confinement lady, wearing socks, hair tide up, rest as much as i can. It is just that I dont wear kain batik and I do dress up every time guests come over to the house. I cant accept seeing myself attending the guests with the kusam pale face. I need to look fresh! Yes socks on almost all the time. To me during confinement, you need to feel and look fresh all the time. It gives you positive vibes!

wp-1468421578674.jpg

Matching socks

This is my 2nd year celebrating Hari Raya with my parents. Thank you husband. On top of that, its my first raya with my own daughter. ‘My own daughter’! Haha, yes I do need to face the fact that i have my mini me now. Masih lagi adjust diri dengan status itu.

wp-1468421644071.jpg

wp-1468421673543.jpg

wp-1468422159853.jpg

team raya Kedah & team raya Shah Alam. Thank you technology.

The best part of my Syawal so far is that I spent the whole month with my parents at their house (eventhough I really missed my own house) and guests keep on coming from day one. Thank you to all who came for raya and visit me and ‘Aaira. Another best part, we do not need to go through the traffic drama heading backs north to A’sim hometown. I heard friends trapped in the traffic more than 10 hours. I really missed Kedah but i totally hate the traffic drama.

Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Batin.

Meet the 3rd A

After 9 month 7 days of deciding the name for the little one, finally ‘Aaira Binti Mohammad A’sim is the best for her.

عيرا means Noble, Honorable, Respectful

imag0910.jpg

3rd A.. ‘Aaira A’sim عيرا عصيم

Been transferred to Violete Ward around 1 am. The whole Yems are there. Yems is a shortform of Ibrahim my Ayah. It is what we call our self as one. Yems got to meet ‘Aaira first before I arrived. Alhamdulillah I can still see the familiar faces of my loves one.

img-20160624-wa0014.jpg

Yems.. A’mmar tidur

I missed my boys so much to be honest. A’mmar looks good with ‘Aaira but not ‘Aafi. Maybe tak biasa lagi. He refused to even look at ‘Aaira. Just doing his own thing with his toys. The moment Mak take ‘Aaira from me, ‘Aafi panjat katil dan terus peluk me sekuat hati. Aww.. I do understand him. Its ok, it will be a while insyallah”. 
The whole night it was like a normal night. Slept silently. ‘Aaira bangun sekali sahaja untuk menyusu. All of us were so tired. Alhamdulillah. That night and the next morning, my movements were so limited. Due to the 16 hours of labor pain. Nak berjalan kena di papah. I took that baby step bit by bit.

The next morning, pakhang fetch abang-abang to meet ‘Aaira. Suprisingly, ‘Aafi can sit by his baby sister and actually communicate with her. Terus nampak besar abang ‘Aafi! Syukur Alhamdulillah. That moment just the 5 of us. Feel so blessed to actually see the 3A and their Ayah. Thank you Allah for this opportunity.

imag0926.jpg

The 3A

Spend 2 night warded. Just because I need extra help in my movements and more rest. Thank you a million to all the DEMC nurse and staff for helping me out from the beginning till the end. I am one happy patient to be serve by the professional staffs.

img-20160630-wa0004.jpg

Dischraged.. thank you demc

imag0938.jpg

Home we go 

Next destination will be my parents home for 44 days of confinement. My kind of confinement will be, no going out of the room without any reason and of course no way  I can go out of the house unless hospital trip. *Hahaha*. Good luck Hana! But one thing for sure, I really enjoy my pantang because Mak is ultimately awesome in handling me during confinement. Her confinement food are all delish! Alhamdulillah.

On her 7th day, pakhang brought ‘Aaira to Ustaz Farhan (the Lead Imam of Masjid Negeri the famous Blue Mosque in Shah Alam) for tahnik sesh. Thank you..

Tahnik means to chew a date, take a tiny amount of the pulp and put it in the newborn’s mouth. If date is not available, then any other sweet thing can be used in its place though using date is preferred.
Tahnik is an Islamic ceremony of touching the lips of a newborn baby with honey, sweet juice or pressed dates.During the times of Muhammad, Muslims would bring their newborn babies to him and he would perform Tahnik upon them.

Things that need to prepare: Dates, Air ZamZam, small scissors (to cut the hair)

imag0991.jpg

Pantang Day 9

3rd labor story

Bismillahirahmanirahim. As promised, will share about my labor story. Sesungguhnya, lain kelahiran, lain caranya, lain sakitnya. Here goes….

img-20160623-wa0031.jpeg

All is well

Ramadhan yang ke 16. Masih kuat lagi berpuasa. Bangun sahur macam biasa. ‘Ok today marked 40 weeks.. masih tiada rasa atau keluar any tanda.. tenang Hana.. paling lewat esok juga bersalin dengan cara induce’. Selepas A’sim buat Tahajjud, dia buatkan air selusoh sebotol. Dapat la minum suku sebelum habis waktu. Selesai solat Subuh, baca Al-Quran surah Maryam. Susah bona ayat nya. Amalkan beberapa kali pun masih gagal nak lancar. Mungkin lidah ku keras kot.. *Oh surah Maryam bagus diamalkan sepanjang kita mengandung hingga nak melahirkan*. Amalkan ye..

“Ishk apesal semacm aje perut ni. Contraction ke?”. Teruskan bacaan. Tapi fikiran dah mula tertanya tanya rasa pelik yang selang berapa lama tu. Bacaan kiraan direcord menggunakan apps ‘Contraction Timer’. Ada both dari apple store and play store. Bila monitor untuk sejam gitu sah la rasanya contraction.

screenshot_20160630-224944.png

‘Babe, i think i dah ada contraction’. Baru dia nak ikat necktie terus terpancar muka happy renyih pakhang. (For those who are working sure you get what i mean 😆😝). As usual ill take my own sweet time nak bersiap. Mandi, pilih the best outfit yang ada la di rumah parents, put on a nice makeup, contacts and tudung baru from NealofarHijab. “Ok Hana, this will be it. Mungkin kau balik mungkin kau tidak. Rancangan Allah. Jangan takut”. 

imag0886.jpg

All is well

The boys tak pergi sekolah sebab I want to spend time with them. Around 11am kami keluar rumah ke dobi hantar laundry and singgah rumah ambil my hospital bag. Masih lagi tenang even contraction memang confirm dah wujud. Arrived DEMC sambil pujuk hati kata “just a normal checkup je Hana. Lepas ni kita pi shopping raya last kopek”. Sutera lounge DEMC memudahkan urusan segalanya sebab ni first time nak bersalin di DEMC.

Bacaan contraction mengconfirmkan memang ada naik turunnya. ‘Puan dah ada contraction tapi masih mild lagi. Pangkal rahim di belakang lagi. Labor room penuh sekarang, puan stay sini sahaja dan encik boleh naik ward untuk letak barang. Puan di labor room sahaja aje ye’. Masih tak set mind lagi yang YOU GONNA PUSH SOON HANA!.

Around 345pm baru nak amik wudhu untuk solat Zuhor, finally tanda keluar. Darah again. Sama seperti A’mmar n ‘Aafi. Rata rata kata kalau tandanya darah, sakitnya lebih padu dari air ketuban. Wallahualam. So berbuka puasa la dengan roti sandwich 3. Alhamdulillah. Dapat berpuasa penuh 15hari sepanjang Ramadhan. Sementara menunggu labor room ready, layan whatsapp dengan family and beberapa orang kesayangan hati ku. In between contraction makin dirasai.

imag0895.jpg

All is well

Masuk labor room I requested for gym ball. Apa reasonnya? To distract me from the stress of contraction. Mula la  menyalin ‘uniform’ rasmi. Melayan sakit yang kejap mai kejap pi, gelak gelak dengan pakhang, taking photos, updating whatsapp dan set mood nak meneran. Yes I have an issue to set the mood. Takut? Semestinya. Kenapa? Memacam yang terlintas. Yet again i always hold to this statement from someone “Jangan risau kalau Allah dah atur”..

Hate the clock so much! 😖

Jam 6pm bukaan dah 7cm. Kalau ikutkan pengalaman lepas, 7cm ke zero (10cm) paling lama 30min. ‘Ok bab (yes pakhang panggil makhang gitu.. hahaha), insyallah time berbuka u bersalin’. Sakit keep on coming kerap sangat. Dah mula baring atas katil. Masih lagi berwhatsapp and update yang berkenaan. Just to distract and tak stress sangat.

Disulam dengan dia mai dia pi. Pakhang dok baca surah Maryam. Mula ku fikir macam macam atas katil. Mulut tak berhenti berdoa diampunkan dosa, nangis, menggigil, stresa, mengerang semua ada. Mula ambil gas untuk dikhayalkan. Pangkal rahim di tarik turun sekali lagi oleh Dr. Jumeah sebab dia masih lagi berada di atas.

imag0900.jpg

All is well

Its frustrated bila nurse datang check at 830pm, masih lagi 7cm. Allahuakbar. Terasa sakit sangat. Susah sangat. Mengucap tanpa henti. Berdoa tanpa limit. Minta maaf pada pakhang berulang kali. ‘Permudahkan lah permudahkan lah permudahkan lah’. 
I almost gave up. Terlampau letih. Tapi ayat “jangan takut kalau Allah dah atur”. Keep on fighting to the maximum.

Disuruh mengiring ke kiri dan meneran dalam keadaan mengiring. I can feel the baby head and time tu sangat sakit dan dalam keadaan khayal dan berserah pada Allah. What i heard nurse, doctor, pakhang dok kata ‘doctor, dah zero’. ‘Ok hana ni saya ni doctor. Kita push ye. We go for normal. Saya tak potong’. ‘Come on sayang, you gone through this far. Habis kan’. 

imag0908.jpg

All is well

Alhamdulillah 2 kali push, 11.09pm the baby is out. Masyallah, putihnya! Merahnya bibir!. Tak ada darah di kulit baby. Sangat bersih. Masyallah.. ‘Doctor, confirm baby girl?’ Doctor gelak bila dengar soalan tu. 😝😆😝😆. Mulut ku tak berhenti mohon keampunan lagi dan berterima kasih pada Allah. Masih dipanjang umur dan diberi peluang untuk tengok anak anak membesar. Allahuakbar.. that particular moment with that particular feeling. Allah…
Melihat pakhang mengazankan ke telinga baby, terkenang kembali setiap saat dia disisi ku tanpa meninggalkan ku langsung. Kuat, tenang, tak gelabah biawak,  supportive. Thank you…

Received a huge amount of support from my family and kesayangan. You know who you guys are. Thank you a million for all the doa. Makanya Allah itu segalanya..

img-20160623-wa0042.jpg

All is well

Next post will be about the first meet up with the newborn.

Baby Shower

‘Dah tua tua pun nak baby shower’
‘Its the third pregnancy. Baby shower normally for the 1sy pregnancy’
‘Its not the islam way on celebrating baby shower’

👆☝👆☝☝☝👆☝☝☝👆☝👆☝👆☝

Those are some of negative comments i received from my ‘fan’. Why do i call them ‘fan’?. Its because they actually stalked my photos and comments with those kind of respond. *haha*.

Ok anyway let me share the sweet moment ever that my bebis and friends arrange this SURPRISE BABYSHOWER.

image

Yup, it was a surprise from my Hitfats buddies. Its not me that arrange the event. Obviously.. It was Azalea a.k.a Along, Wanie and all gang Hitfat Shah Alam. Maka nya sukahati mereka la nak buat untuk anak keberapa atau umur ku berapa dan sebagainya.

Wanie plan to have a dinner awal 4 hari. Agak pelik tapi malas fikir. On actual date, she picked me up late!. Disebabkan lambat so I got time to play dress up. Dalam kereta ada Liza. Hati bertanya “nape Liza ada? Kata berdua aje”. Again, malas fikir. Tiba di Jibby & Co Empire Subang, nampak Mama, Aishah, Sarah, Jay. Disebabkan malas nak fikir maka ok fine. Jom aje la.

Bila di bawa naik atas i saw a setup. And familiar faces. Wanie suruh me, mama, Liza duduk. Oh Mama and Liza punya birthday. But why me?? There was a crown on the table and 3 of us need to where it. Still blur! Until Wanie made an opening announcement saying ‘Malam ni kita meraikan birthday untuk Mama and Liza dan juga Birthday Shower Hana’. Whaaatt?? A shower for me? Pusing belakang tengok setting backdrop baru nampak all those cute cute baju and barang2 baby.

image

Surprised!

image

image

Masyallah. The preparation, foods, companies all perfect. Thank you a million untuk Along and Wanie especially plus all the gang!. I was informed there were supposed more got invited but couldnt make it. Terima kasih atas segala doa kalian. Insyallah baby model (thats what they call my baby) will be out soon.

image

image

image

image

image

image

Fact: never receive any surprise babyshower before. 😂😂.
Thank you from the bottom of my heart.