2018

new start

no resolution

increase engagement with Allah

be a better person

Advertisements

TVC Raya SPNB 2014

Just flashing back by watching back my TVC Raya directed by Zuan Ishmael. First time I watched this I felt so funny looking myself carrying that character. Definitely its not an easy task when everyone know who you in real life. Well its a good effort though I’ve put there. I love to work with TVC. It gives me a chance to be in someone shoes for a while. Wait up for this year, ill be back insyallah.

Kehilangan Negara

12/2/2015 bersamaan hari Khamis, disebelah pagi negara dikejutkan dengan kehilangan seorang ikon sukan serta suara emas Datuk Haji Hasbullah Awang yang meninggal dunia di Institut Jantung Negara (IJN), Kuala Lumpur. Aku dibesarkan dengan mendengar suara beliau yang sentiasa menjadi pengulas sukan yang amat energetic dari awal perlawan hingga habis. Kalau mendengar ulasan sukan dalam kereta, aku boleh imagine macam mana keadaan di tengah padang itu. Tak pernah jumpa personally. Hanya kedengaran suara nya di corong radio dan melihat dia di kaca tv. Moga tenang lah mu di sana. Al-fatihah…

10978518_10155234145665711_1480443173278318045_n Di sebelah malam pula timeline. whatsapp, facebook dibanjiri dengan info tentang satu lagi kehilangan negara. Beliau adalah Tuan Guru Dato’ Bentara Setia Haji Nik Abdul Aziz Bin Nik Mat. Seorang ahli agama dan merupakan mantan Menteri Besar Kelantan. Satu satu nya ahli politik yang berpegang kepada landasan agama dalam setiap tindak tanduk keputusan yang dibuat oleh beliau. Aku hanya orang biasa, Tidak setanding arwah yang jauh lebih hebat di mata Allah. Wallahualam. Kehidupan nya sepanjang hayat amatlah mudah dan dalam masa yang sama dihimpit dengan pelbagai kata kata buruk yang kononya beliau seorang yang nyanyuk ataupun kolot. Pemergian arwah membuka mataku bahawa being someone that hold on very much on the beliefs will end up to a person that people will remember and missed the most. Begitu ramai manusia yang solat jenazah dan mengiringi beliau hingga ke liang lahat.

Bila tanya diri sendiri, macam mana aku nanti? Siapa nak teman aku bila malam pertama? Ya Allah.. Untungnya..

10484933_10152946447403382_8580121373294512788_n10959378_10203594170922058_2400760134810365822_n Yang lagi indah, kedua-dua mereka dijemput oleh Allah pada hari Khamis malam Jumaat. Ada hadis juga mengatakan malam malam lain juga ada keistimewaan nya. Tapi Khamis malam Jumaat ini dikatakan jauh lebih indah. Wallahualam. Al-fatihah untuk mereka berdua, Moga dipermudahkan segalanya,

Arwah Kak Zana pun malam pertamanya adalah pada hari Khamis malam Jumaat. I miss you..

Merindui mu..

Kak Zana,

Aneh sebab im writing to someone who no longer belong here in this world. But you always belongs in my heart.

Pemergian mu, terlampau banyak sangat things change in my life. Kak Zana pergi dengan meninggalkan impak terhadap Hana. Jujur, Hana rasa kehilangan. Sunyi. Tak ramai tahu how connected we were.

Banyak sangat perkara untuk dikongsi tapi tak ada siapa Hana dapat kongsikan. Tried so hard to find your replacement.  But I failed.

Asim? Memang tempat Hana luahkan. He is perfect. Betul kata Kak Zana ‘hang pi kenai hati budi dia. Pasti hang akan jatuh cinta. Caye la cakap Kak Zana’. Tapi of coz tak boleh replace you sebab dia bukan perempuan! Haha.

Hana still ingat that one last warm tight hug from you.. I spend the whole day melayan kerenah Kak Zana. We talked. We laughed. We even cried. I remembered how scared you were. Tapi Kak Zana kuat dan semangat demi suami dan anak anak. I salute you for that. You cried because you cant cry infront of them. You cried because you loves them.

Sayang betul aku kat adik aku sorang ni’.

I swear, sepanjang Kak Zana sakit sekali pun Hana tak pernah menangis. Even Hana marah bila ada yang visit Kak Zana diorang menangis bagai nak rak!. But on that particular day, I cried out so hard because I know its very near…

Jangan nangis. Tolong Kak Zana tengokkan diorang k. Hang jaga diri jaga asim jaga anak anak. Kak Zana tak lama dah..’

And you fell in a deep sleep…

Dua jam terakhir sebelum Kak Zana pergi selamanya, we spend time together. I wasnt there di saat  Kak Zana pergi. Keluarga Kak Zana keutamaan. Panggilan yang dinanti Hana terima awal sebelum Subuh. You left us 1hour after I visited you at the ward.

No more pain for you sister.. rest well..

Nangis macam mana pun, you wont be here by my side. Allah loves you more.

Its too emotional whenever you cross my mind.

You thought me about life. You thought me to be strong as a wife and mother. I thank you you for that. Ya Allah, rindunya. Teramat!. Terlampau banyak memori indah nangis melalak happy bersama. Sukar dipadamkan.

Terima kasih pada Allah yang meminjamkan sahabat dan kakak sebaik Kak Zana.

In between two places, there will be one beautiful garden at the end of the road. Ill search for you there”.

Al-fatihah Kak Zana

Cabaran Shaylanista tv9

Hi Hana. Ara ni. Dari tv9. Glad to inform you yang awak terpilih untuk sertai Cabaran Shaylanista’

‘Cabaran what? Saya ada apply ye? Saya dipilih? Oh ok’ -sangat blur. Entah bebila entah.

‘Yup. Dalam 4000 penyertaan, you are the lucky 50 contestant. ‘

Ok thats how it started. Bermula la operasi buat homework. Atas bantuan encik google, saya dapat infonya.

‘Ok hana. Nanti Ara bagi details soon. As for now the first task will be bootcamp’

Dengar sahaja bootcamp terus capang telinga ku. Excited bagai nak rak.

Cabaran Shaylanista menyerlahkan kebolehan seseorang. Semua peserta harus berhijab. Benda extreme sebegini memang ku suka. Its a reality program yang akan disiarkan di TV9 bermula November bawah arahan Aidil Marcello.

Seawal jam 6 pagi seramai 43 peserta berkumpul di depan lrt bukit jalil. Bas TV9 Raudhah menunggu kami. Aku hanya kenal Edda sahaja. Because we come from Masive Model Agency.

Cut short.
Aktiviti yang dinantikan BUKANLAH bootcamp seperti mana yang dikatakan. Buat penat je aku prepare mental for bootcamp. Its a management game program. Not even a circuit training. We need to do flying fox-repailing-high bridge-water rafting. Ehem! Itu semua makanan ku. Adoih. I need more extreme. Tapi tak apa lah. Dah itu yg disediakan.

Majority yang join memang muda muda. Im way too old for this I think. Dah sampai maka layan kan aje la. Since I know all the activities, I help most of the girls. Help them to wear harness, help them to conquer fears and sharing also tips. Bila ada masa terluang I share tips about life. Encourage them to focus on current and future. I did the best without me being fake and pretending. My group menang water rafting. Team work cun. At the beginning not all of them know im a mother of two. Slowly ramai tau. Im a proud mom I can say. No shy telling them who I am. Seronok tengok diorg. I was there before. But im amazed how matured they are at their current age. Masa aku umur diorg, nak bermake up pun tak pandai!. Impressive la depa ni.

The chosen 16 name finally been revealed by Ameera Zaini. Of course im not the chosen one. Im ok because definitely im too old for this and fit i think. Hahah. Things that made me proud, most of them naik serakit dengan aku. And I guide them by conquering their fears and all. THAT makes me happy.

Untuk adik adik Kak Hana sayang, all the best in your future.  This is just the beginning ya.

Much love from me,
Proud mother of two.
Alhamdulillah.

Trans Krabi Day 4

Dikejutkan dengan irama ombak.

Kedengaran anak anak gelak tawa diluar.
Angin tiup kuat. Ombak 4 beradik kelihatan bersatu.
Nikmatnya..

20140916_072556 10690025_10204702667424383_229274128221308156_n

 

Dengan baju tidur, sarung cardigan labuh dan pakai shawl biru, berdiri aku di tepi pantai.

Selfie segala gaya dan angels yang boleh untuk elak nampak gemok. Tapi tak mampu sebab memang gemok!. Pedulik lah. Aku tengah bercuti. Aku bukan supermodel. Model berus jamban biasa pun tak laku.

Bila bergambar dengan angin kuat, cardigan labuh, shawl panjang sudah semestinya effectnya cun. Kalau la aku kurus. Pasti gambar tu bertambah cun. Haihlah badan. Tak apa lah. Janji sihat. Alhamdulillah.

Breakfast siap dijamu direct di balcony bilik. Memang heaven!. Anak anak suka sebab breakfast kegemaran diorg. Omelette, fried egg, toast cheese, fruits, juice, coffee, tea.

DCIM107GOPRO

 

Nama resort: Baan Pakgasri Resort.
Lokasi: Pantai Khlong Nin
Harga: rm97 (agoda.com) include breakfast.

Hujan selebat alam. Angin kuat gila!. Masuk bilik siapkan anak anak. Jam 11 nak check out. Just nice diorg siap hujan stop. Bag packing siap. Kami semua pakai tshirt convoy. Disebabkan angin kuat dan aku suka effect angin, aku pakai fish tail skirt yg aku sengetkan ketepi biar nampak creative la kiranya WALAUPUN pungkoq kelihatan lebaq.

‘Aaahh akhirnya matahari’
Hari nak bertolak balik baru dia keluar seterang terangnya!.
Tak apa. Ada hikmah.

Group photo is a must.

Perjalanan dimulakan dengan pitstop di Elephant Sanctuary sebelum menghala ke jetty untuk keluar dari Koh Lanta Yai. Just a short elephant ride yang semua kami dapat rasa and the kids definitely enjoyed it.

Macam la dekat Malaysia tak ada elephant ride‘. Ada memang ada. Di Kuala Gandah siap boleh mandi dengan gajahnya. Cumanya boleh ke berkumpul reramai macam gini untuk elephant ride sahaja? Tak mungin akan berlaku atau payah akan berlaku.

 

Goodbye Koh Lanta Yai. Menaiki ferry 5 minit ke Koh Lanta Noi. Dan ferry 20 minit ke main land. Kalau dapat semalam lagi sure lagi best. Cantik tempatnya. More less macam Koh Sa Moi. Will definitely come again. Relaxing-cheap-peaceful.

Radio walkie talkie objek yang membantu hilangkan mengantuk driver. Mula lah masing masing hentam menghentam dan buka cerita lama masing2. Ada few parts tu only they understand what they are talking about. Asim, Khong, Bree, Deeno, Tok gajah have been friends since 1997 when they were introduced to one another at Uitm. Persahabatan kekal hingga ke hari ini.

Perjalanan mental koyak driver bergerak sacara convoy berakhir di Bukit Kayu Hitam. Pasti merindui. Pasti ternanti nanti next trip. Persahabatan yang tiada hujungnya. Inilah dia mereka. Always be there with one another.

 

‘Convoy KL Krabi berakhir disini. Terima kasih semua’

Trans Krabi Day 3

Angin kuat.

Terjaga dari mimpi.
Tengok sebelah muka kesayangan.
Cium satu kali dia terjaga.

‘Subuh jom’

Solat mengadap pantai. Kenikmatan dunia. Diimamkan oleh manusia paling aku sayang yang Allah pinjamkan untuk aku. Bertambah nikmat.

Lepas subuh tak bisa lelap mata. Terlalu rugi rasanya nak lelap.

Gopro kasi on. Timelapse kasi on. Record keindahan dunia dengan mata yang dipinjam ni.

http://iframesrc=//player.vimeo.com/video/106458363width=500height=281frameborder=0webkitallowfullscreenmozallowfullscreenallowfullscreen/iframepahref=http://vimeo.com/106458363RainymorninginKrabi/afromahref=http://vimeo.com/user31124751HanaIbrahim/aonahref=https://vimeo.comVimeo/a./p

Sambil tu fefeeling macam selalu kita tengok orang shooting -pakai robe-hot coffee-novel-hadap laut-. Nikmat!. Kesayangan semua masih tidur lagi. Hujan mula lembat turun.

Hujan lagi… salah timing datang Krabi.

Sarapan siap sedia disediakan oleh ajk makan. Boleh la. Pulut ayam. Kalau dah lapo tu bagi apa pun jalan. Anak anak terus serang kolam mandi 3 tingkat. Best betul jadi budak. Tak yah fikir ape mende pun. Baru aku faham nape dedulu org selalu kata ‘untungnya masih kecil’. Tengok anak anak kelihatan amatlah gembira. Diorg happy aku sejuta kali lagi happy dari diorg.

Bag packed and ready to go. Sebelum tu dekat setengah jam lebih juga sangkut kat lobby hotel untuk sesi berkumpul dan berfoto. Kalau bab bergambar semua rahja. Ter masuk anak anak!

All set to next destination. Koh Lanta Yai. Kena naik 2 ferry. Baru sampai.

Hujan lebat sepanjang jalan. Tapi kami semua drivers kental. Kami gigihkan diri singgah Emarald Pool. Orang kata kalau dah road trip tak singgah maka rugi. Ok kami singgah. Memang rugi kalau tak singgah!. 200baht per person. Kena trekking 1km ke dalam. Sepanjang kami mandi bersuka ria takda hujan turun. Terima kasih Tuhan.

This slideshow requires JavaScript.

Who doesnt love shopping! Perempuna kalau diberi peluang jalan aje! But drivers memang crucial kali ini sebab depa bagi kami 30 minit aje. How can I shop for 30 minutes?? 20 minit je dah sibuk pilih yang mana nak and sizes. Lepas tu busy nak nago yang memang peniaganya ketuk tourist stok gila gila punya. Maka 30 minit berlalu dan mula la drivers turun kereta sambil kata ‘time time time.. rolling rolling’. Tekanan ye kekawan. Nak shopping gopoh gopoh amat tak enak. Tapi ini la hakikat kalau berconvoy…

Bila dah berconvoy dan berhenti here and there for sure time lari. Oleh itu kami naik 2 ferry from mainland-koh lanta noi-koh lanta yai dan mencari resort dalam keadaan super gelap!. Tak kelakar ye kena cari dalam keadaan yang sangat gelap. A bit scary actually. Aku pergi runner ke resort dulu untuk siapkan semua bilik mereka. Senang supaya bila diorg sampai tiada issue kekalutan. Kemudian patah balik ke restoran mereka berkumpul dan makan dulu and proceed to the resort dengan harapan dalam hati ‘harap mereka suka’. Perasaan ini normal untuk mereka yang mengendalikan lodging convoy.

IMG-20140915-WA0013

Bilik kami semua bebetul sebelah je dengan pantai. Memang best!. Kalau tsunami mengentam pun memang tak boleh lari. Tu la umpamanya. Takut juga tido malam tu tapi Allah itu ada.