Tujuan 44hari berpantang..

I always wonder kenapa MESTI 44hari berpantang? Apa solid reason nya? I hate it when I asked people will respond ‘ikut je cara org dulu elok badan’ / ‘sebab kena rehat’ and bla bla bla. I definitely need a solid reason so I dont feel wasted. Kita cari encik Google and baam!, I got the answer. Dapat dari blog orang lain. A good read and a total solid point that im looking for.

Ini jawapannya. Mudah faham. Dalam bahasa perubatan 40hari mencukupi badan dah mula ready dengan syarat sepanjang 40hari tu pemakanan dijaga rapi. 44hari adalah amalan zaman berzaman.

So tanya badan sendiri.

Advertisements

the reason I share..


I have been blogging since yonk of years. If you are my followers, I do share here and there about my personal life through blogging, myspace and friendster (back then), twitter and facebook as the famous social media now and then comes instagram. Im not a public figure nor a star. Its just a lady behind the screen sharing every bits of moments with the viewers without having any intention on getting more likes or followers.


‘Rajin nya la hai nak update update’ … ‘Why must you share it in social media? Bahaya ok’ … ‘Sikit sikit share, you think people care?’

And the feed backs keep on coming in. Its true, why should I? Its even true that it is dangerous!.  But come on, I dont simply share the details about sensitive things.

”My brain is not paralyzed yet”– Will from Me Before You 2016. *haha*


My reason:

When my time has come, I shall go. The only left are the memories of me are all my posts and updates. When you read about me or see my posts in your timeline, pray for me, forgives me, make the best dua’ for me and remember me. It is also for my kids to know about their ibu and perhaps my grandchild as well? *haha*, who knows right?!

Besides that, its for me to look back in the past about my own life and people around me. I should say thank you to Facebook Memories because everyday it makes me smile and make me believe that without yesterday, I wont be here today.

Clean Pro Express Laundry

Ada duit banyak pun tak mampu beli masa. Oleh itu, jimatkan masa kalian dengan membasuh dan mengering laundry uollz menggunakan perkhidmatan self service laundry.

Hana guna service Clean pro Express yang terletak di Subang Bestari Shah Alam. Dekat dengan restoran Hana je. Sempat promote! Hihi.. Banyak lagi nama laundry self service yang lain. Kalau di pusat bandar Shah Alam ada satu di bangunan MAIS seksyen 3 atau kalau nak menunggu pakaian siap di cuci dan kering sesambil tu makan, boleh lah ke Wash Ur Gossip Cafe di Seksyen 15 Shah Alam (sebelah Toyota).

Clean Pro Express ni perniagaan francais. Sesiapa yang nak buka self service laundry boleh lah berhubung dengan mereka.

Harganya berpatutan.
Basuh (19kg): RM6, 7, 8 (ikut temperature yang nak).
Kering: RM4

Clean Pro Express juga menyediakan mesin untuk beli sabun, clorox dan pelembut pakaian. RM1 setiap satu. Mesin tukar duit syiling pun ye juga.

Cara nak kendalikan mesin semua ada di dinding. Pandai membaca maka settle la masalah. Jangan risau, kalau tak faham juga boleh ringankan mulut tanya pengguna lain. 24jam waktu operasi nya.

image

Atas dryer bawah washer

image

Mesin sabun dan tukar syiling

image

Selamat mencuba dan membasuh kering laundry uollz.

*agaknya ada tak mesin lipat pakaian pula? Hihi

Love,
Hana

Baju siap atau tempah?

Itu lah tajuknya bila reporter Berita Harian hubungi minta bagi pendapat mengenai ‘Baju siap atau tempah menjadi pilihan?’

Soalan nampak macam senang, tetapi apabila diajukan soalan begitu macam-macam jawapan ada dalam otak tapi nak pilih yang mana satu jadi macam slow. Kat bawah adalah Q&A nya. Reporter: Siti Almizan Aripin dari Berita Harian. Cara interview: online. Thank you technology kerana memudahkan kerja semua orang.

1098305_10153051524145104_1846763580_n

 

1) Q: untuk baju raya selalunya Hana beli atau tempah?

A: Selalunya tempah

2) Q: kenapa pilih utk tempah sedangkan di pasaran banyak pilihan ada?

A: Reason: 1) lebih selesa dengan ukuran dan potongan tailor sendiri dengan mengikut ukuran tepat yang saya inginkan.

2) tak nak sama dengan orang lain. Padahal hakikatnya design yg diinginkan itu memang trend terkini. Contohnya kurung peplum.

3) design dan reka bentuk akan tercetus dari diri sendiri dan beri kepuasan andai kata finishingnya sempurna.

3) Q: jadi tahun ini, bagi merealisasikan baju idaman, sejak bulan berapa hana dah start pikir baju raya dan hantar tailor?

A: Tahun ni hana tak sempat hantar actually. Hehe. Tapi kalau nak menjawab soalan tu boleh aje. Sebab tahun ni kora first time baju raya beli siap.

4) Q: baju siap tu dah beli ke belum? pengalaman beli baju siap untuk 1st time mcamana? dari segi rekaan, cutting, harga…puasa hati tak?

A: Ok untuk merealisasikan baju impian tu tak amik masa lama pun. Hana memang ada tailor yang selalu hana buat baju dengan dia. Basically dia dah tau taste hana and both             of us suka mix and match. Like last year baju hana customed made untuk senang breastfeeding. Aah sakan tahun ni org nak beraya. Hihi. Baju siap beli dah. Sepasang aja.                  The rest hana recycle baju lama and mix n match dengan apa yg ada. So save la cost. Honestly susah nak cari cutting and fitting yang ngam dengan kita. So kena bebetul cari            baru rasa berbaloi membayarnya Im not saying baju siap tak bagus. They are good. But sometimes when the rime we need to pay something, sebagai manusia normal kita                akan jadi teliti dan cerewet. Oh menjawab pada puas hati atau tidak, it depends on my searching.

5) Q: yg beli tahun ni, beli kat mana? berapa bajet?

A:  Just a random butik. Tak ingat beli mana sebab I bought it before puasa lagi and kekonon nak pakai for weddings or function. End up hanya tergantung dalam almari. Baju                 kurung yg bebetul beli dengan niat ‘nak pakai ni for raya lah’ belum beli lagi. Kalau ada kenan di hati maka beli lah. Budget kalau beli siap nothing above rm250-300.

6) Q: kenapa kita orang pompuan ni payah sangat nak ‘kena’ bila beli baju kurung siap eh? banding lelaki ngan anak2.. pendapat?

A: Face the fact: barangan perempuan lagi banyak pilihan dari bebarang lelaki. As for kids what ever diorg pakai pastinya ‘ala so cute.. so cantik.. so handsome’.. Besides banyak             sangat pilihan, secara psychology nya perempuan got this feeling call ‘inferiority complex’. Thats why we will try our best to look good among all the girls.

942468_10153051526145104_117930557_n

Short and sharp. Yang pasti umurku disalah cetak. Adoi, advance umur ku. Hehe.. Selamat Hari Raya Aidilfitri!. Selamat bershopping!

 

Rotan Tak Siap Kerja Sekolah- Bapa Buat Laporan Polis

Untung jadi murid-murid sekarang!.
Tak habis kerja kena rotan..
Balik rumah mengadu dengan mak ayah..
Terus mak ayah bawa ke balai polis untuk report ‘anak saya kena rotan’..

Untung..
Zaman aku sekolah dulu, tak cukup kat sekolah kena rotan, balik rumah seround lagi sekali ngan mak aku.
Ye lah!, Cikgu Lailee siapa aje tak kenal.. zaman aku lah..
Nak report polis? Aku yang takut kalau mak ayah aku buat macam tu. Sesilap aku yang masuk jail.

Apa agaknya akan jadi dengan anak anak manja sekarang ye nanti?.

Dik, pesan akak, jangan kuat mengadu sangat dik. Orang menyampah. Kedepan lagi memacam adik kena hadap. Time tu nak main report dan saman juga? Banyak duit dik nak pakai.

Terima kasih la Mak Ayah sebab bila aku salah dulu tak de bagi muka punya. Sebelum disiasat, rotan dan hanger dulu. Lepas tu baru tanya apa jadi. Tak cukup dengan itu, sambung kena grounded pulak!.

Good luck ye adik.

Untuk mak bapak sekalian, pikir sikit masa depan anak. Jangan anggap cikgu kat sekolah tu babysitter dan jangan buat sekolah tu mcm pusat jagaan anak anak masa uollz gi keje. Pikir!.

Rotan Tak Siap Kerja Sekolah- Bapa Buat Laporan Polis

http://www.suaragenerasibaru.com/?p=86430

Untung jadi murid-murid sekarang!.
Tak habis kerja kena rotan..
Balik rumah mengadu dengan mak ayah..
Terus mak ayah bawa ke balai polis untuk report ‘anak saya kena rotan’..

Untung..
Zaman aku sekolah dulu, tak cukup kat sekolah kena rotan, balik rumah seround lagi sekali ngan mak aku.
Ye lah!, Cikgu Lailee siapa aje tak kenal.. zaman aku lah..
Nak report polis? Aku yang takut kalau mak ayah aku buat macam tu. Sesilap aku yang masuk jail.

Apa agaknya akan jadi dengan anak anak manja sekarang ye nanti?.

Dik, pesan akak, jangan kuat mengadu sangat dik. Orang menyampah. Kedepan lagi memacam adik kena hadap. Time tu nak main report dan saman juga? Banyak duit dik nak pakai.

Terima kasih la Mak Ayah sebab bila aku salah dulu tak de bagi muka punya. Sebelum disiasat, rotan dan hanger dulu. Lepas tu baru tanya apa jadi. Tak cukup dengan itu, sambung kena grounded pulak!.

Good luck ye adik.

Untuk mak bapak sekalian, pikir sikit masa depan anak. Jangan anggap cikgu kat sekolah tu babysitter dan jangan buat sekolah tu mcm pusat jagaan anak anak masa uollz gi keje. Pikir!.

Pengakhirnya

Hebat kita, kaya kita, susah kita, famous kita, jahat kita, hodoh kita segalanya pengakhirnya ke satu saja destinasi nya.

7kaki dalam, seorang diri dengan hanya ditemani segala amalan sahaja.

Harta, keluarga, kenalan semua tak akan bersama kita.

7 langkah mereka tinggalkan  kita, maka seorang diri la kita dalam gelap gelita dan serangga mula datang menjamah kita yang memang tak boleh buat apa-apa.

Yang ikut hanyalah amalan selama hayat.

Yang terangkan dan luaskan kita kat dalam tu doa doa dari anak anak soleh solehah kita. Yang membantu juga kalau masih ada yang teringat pada kita dan terusan sedekahkan Al-Fatihah. Insyallah.

Belum tiba masa semua berkumpul untuk pengadilan, kita dah di soal macam macam. Kita dah di hentam macam-macam.

Tau dah apa akan di tanya.:
1) Siapa Tuhan mu?
2) Siapa Nabi mu?
3) Apakah agama mu?
4) Siapa imam mu?
5) Siapa saudara mu?
Soalan bocor lama dah. Kira kalau jawab exam ni memang confirm membanggakan!. Tapi nanti yang menjawab bukan tangan, mulut atau akal kita. Amalan kita masa hayat kita.

Kalau amalan cantik maka lega lah kita. Kalau tak cantik, Allahuakhbar..

Aku manusia yang jujurnya tak sempurna. Aku manusia normal ada yang suka, ada yang membenci. Aku terima. Aku bukan alim ulama. Aku bukan malaikat. Yang pasti aku selalu kena ingatkan diri sendiri ‘tua, sakit, mati itu pasti’.

Pernah tanya dengan diri sendiri dah ready ke belum? Diri sendiri tau jawapannya.

Bila-bila masa, dimana sahaja dan bagaimana caranya semuanya dah tertulis. Cubalah sediakan.
Setiap kali mendengar kematian dan melawat pusara, aku mula sedar betapa kerdilnya diri ini. Tak sempurna langsung!.

Aku tak layak utk Firdaus dan sama sekali aku tak nak ke Jahannam. Di mana aku nanti? Di mana suami anak-anak ku nanti? Di mana mak ayah ku nanti? Dimana kenalan2 ku nanti????.

Allah..
Takut nya..
Macam mana pengakhir kita semua agaknya?..
Permudahkanlah..
Allahuakhbar..

Jangan lupa sedekahkan Al-fatihah untuk mereka yang dah tentu memang tau dah pengakhirnya dan jangan lupa sediakan diri kita yang tak tentu lagi macam mana nanti.

image

Al-Fatihah