Chokodok

Kita panggil chokodok depa panggil chok bilis. Kita panggil cucur pisang depa panggil chokodok. Sis pening! Haha. Macam macam bercanggahnya bahasa orang utara dengan bahasa ibunda saya sendiri. 


I made cucur udang a.k.a chok udang for breakfast. With additional of cheese in it. Will share the recipi campak2 buang.

Setiap kali masak chokodok ni sure akan teringat al kisah mula mula menikah 10 years back. Masa tu kami dah pindah ke rumah sendiri dan family inlaw sekumpulan rombongan mai untuk reception terakhir. Kira penutup lah. 7 kali bersanding hoi! Meriah orang kata. Allah.. rezeki.. alhamdulillah.

Ok so bila baru benikah baru la nak kenal keluarga suami yg besaq tu. Bayangkan jam 4 pagi kita baik punya mimpi sekali suami kejut kata ‘abah semua sampai dah’. Empat pagi! Yes! 4am wei! Tempat tidur semua siap kami sediakan sebelum tidur. Ingat masuk umah diorg terus wash up and dozz off. 

‘B, buat kopi and makan sikit. Depa lapaq kot’

Empat pagi mintak kopi?? Empat pagi! Kite ni memang bukan jenis masuk dapur and jujur kopi tak pernah la buat. Maka tiada la serbuk kopi di rumah. Yang ada teh o. Ok on teh o panas. Rumah baru masuk barang dapur tak beli. Apa ada aje kita buat. 

Dengan muka tak serupa pengantin tu, zasss chokodok ku hidang kan. Bermula la kelas bahasa chokodok vs chok bilis. Di ajak sembang pula.. hati bedebar sangat sebab first time jamu keluarga in law ni. 

Ngap… mata ku tenung rapat ke mulut dan mata abah (FIL). Oh yes, he is a great cook. Good luck menantu!

‘Ni tak lembut ni. Ayaq tak cukup. Patut kena buat camni camtu lalala…’

Masa tu rasa nak nyorok bawah meja je bila di beri komen zassss depan semua org. Tapi depa sempoi. Aunties uncles lain ‘penat tu. Makan ja lah. Banyak plak komplen!’. Hahahaa

Well i improve time to time. Bukan chokodok means my cooking. Bukan la org dapur sangat tapi janji ingin tu ada. Sis cuba ok. 

Ni resipi cucur udang campak siap:

Bahan2:

  • Udang sukahati bape banyak (buang taik, kulit, potong 3)
  • Daun bawang / ketumbar
  • Bawang merah
  • Garam / perasa
  • Cheese (sukahati)
  • Tepung gangdum
  • Cili (optional)

Cara campak siap:

  • Gaul semua bahan
  • Goreng dalam minyak sederhana
Advertisements

Wasiat itu penting.

 

Satu hari kita semua akan pergi.. dijemput Allah sepertimana yang dijanjikan.. yang tinggal hanya memori bersama.. kenang dalam doa sentiasa.. kerana doa itu hadiah paling bernilai dan beharga..
wp-1477097092428.jpg

​Kisah pecah amanah harta anak mangsa kemalangan Duke membuka mata kepada kita semua tentang beberapa perkara yang rata rata menganggap remeh dan small thing je.
1) mati itu bila bila.

2) wasiat itu penting. Tak salah disegerakan.

3) memilih siapa bakal diwasiatkan sebagai pemegang amanah bukan perkara yang boleh dipilih randomly begitu sahaja. Its a very crucial stage of choosing.

4) lazimnya keutamaan adalah keluarga sendiri. Tetapi kalau tidak yakin atas alasan yang hanya kita sendiri sahaja yang tahu, boleh di wasiatkan pada yang lebih sesuai.

5) mampukah si pemegang amanah nanti menjaga, menyayangi, mendidik, membesarkan zuriat2 kita mengikut apa yang kita idamkan? Terutamanya didikan agama.

6) bila berkaitan dengan wang dan harta rata rata akan gelap mata. ‘Adik beradik pun sanggup putus saudara sebabkannya’

7) rujuk pada yang pakar secara habis habisan tentang perkara ini bukan jump to conclusion.

8) setiap waris dan juga penama pemegang amanah tidak kira kaum keluarga atau tidak harus akur dan jalankan tanggungjawab ke atas wasiat yang ditinggalkan. Kerana itu adalah AMANAH. Jangan bergaduh dan persoalkan.

Bird nest

​Yan Society BirdNest

Sarang burung memang terkenal dengan pelbagai khasiatnya. Memandangkan makhang ni dalam pantang, so kita kasi personal review la tentang Yan Society Bird Nest ni. 
🐦bagi extra energy pada badan yang sememangnya amat letih sebab kena jaga malam and siang sama banyak. 

🐦melebatkan susu. Boleh buat stock banyak dalam freezer. Sampai pakhang tegoq ‘ni tokey dairy farm ke?’.

🐦melicinkan dan menghaluskan n bagi flawless kulit muka yang kusam masam ni. 

🐦blood flow cantik sampai boleh rasa la kesegarannya. 

🐦ready to drink. *Selfie dulu, buka, minum, relax*. 

🐦di pack dalam bekas kaca comel dalam box sebanyak 6 bekas. 

🐦bukan khas untuk wanita sahaja. Lelaki and semua peringkat unur boleh minum termasuk anak anak. 

Go get yours now.

Meet the 3rd A

After 9 month 7 days of deciding the name for the little one, finally ‘Aaira Binti Mohammad A’sim is the best for her.

عيرا means Noble, Honorable, Respectful

imag0910.jpg

3rd A.. ‘Aaira A’sim عيرا عصيم

Been transferred to Violete Ward around 1 am. The whole Yems are there. Yems is a shortform of Ibrahim my Ayah. It is what we call our self as one. Yems got to meet ‘Aaira first before I arrived. Alhamdulillah I can still see the familiar faces of my loves one.

img-20160624-wa0014.jpg

Yems.. A’mmar tidur

I missed my boys so much to be honest. A’mmar looks good with ‘Aaira but not ‘Aafi. Maybe tak biasa lagi. He refused to even look at ‘Aaira. Just doing his own thing with his toys. The moment Mak take ‘Aaira from me, ‘Aafi panjat katil dan terus peluk me sekuat hati. Aww.. I do understand him. Its ok, it will be a while insyallah”. 
The whole night it was like a normal night. Slept silently. ‘Aaira bangun sekali sahaja untuk menyusu. All of us were so tired. Alhamdulillah. That night and the next morning, my movements were so limited. Due to the 16 hours of labor pain. Nak berjalan kena di papah. I took that baby step bit by bit.

The next morning, pakhang fetch abang-abang to meet ‘Aaira. Suprisingly, ‘Aafi can sit by his baby sister and actually communicate with her. Terus nampak besar abang ‘Aafi! Syukur Alhamdulillah. That moment just the 5 of us. Feel so blessed to actually see the 3A and their Ayah. Thank you Allah for this opportunity.

imag0926.jpg

The 3A

Spend 2 night warded. Just because I need extra help in my movements and more rest. Thank you a million to all the DEMC nurse and staff for helping me out from the beginning till the end. I am one happy patient to be serve by the professional staffs.

img-20160630-wa0004.jpg

Dischraged.. thank you demc

imag0938.jpg

Home we go 

Next destination will be my parents home for 44 days of confinement. My kind of confinement will be, no going out of the room without any reason and of course no way  I can go out of the house unless hospital trip. *Hahaha*. Good luck Hana! But one thing for sure, I really enjoy my pantang because Mak is ultimately awesome in handling me during confinement. Her confinement food are all delish! Alhamdulillah.

On her 7th day, pakhang brought ‘Aaira to Ustaz Farhan (the Lead Imam of Masjid Negeri the famous Blue Mosque in Shah Alam) for tahnik sesh. Thank you..

Tahnik means to chew a date, take a tiny amount of the pulp and put it in the newborn’s mouth. If date is not available, then any other sweet thing can be used in its place though using date is preferred.
Tahnik is an Islamic ceremony of touching the lips of a newborn baby with honey, sweet juice or pressed dates.During the times of Muhammad, Muslims would bring their newborn babies to him and he would perform Tahnik upon them.

Things that need to prepare: Dates, Air ZamZam, small scissors (to cut the hair)

imag0991.jpg

Pantang Day 9

3rd labor story

Bismillahirahmanirahim. As promised, will share about my labor story. Sesungguhnya, lain kelahiran, lain caranya, lain sakitnya. Here goes….

img-20160623-wa0031.jpeg

All is well

Ramadhan yang ke 16. Masih kuat lagi berpuasa. Bangun sahur macam biasa. ‘Ok today marked 40 weeks.. masih tiada rasa atau keluar any tanda.. tenang Hana.. paling lewat esok juga bersalin dengan cara induce’. Selepas A’sim buat Tahajjud, dia buatkan air selusoh sebotol. Dapat la minum suku sebelum habis waktu. Selesai solat Subuh, baca Al-Quran surah Maryam. Susah bona ayat nya. Amalkan beberapa kali pun masih gagal nak lancar. Mungkin lidah ku keras kot.. *Oh surah Maryam bagus diamalkan sepanjang kita mengandung hingga nak melahirkan*. Amalkan ye..

“Ishk apesal semacm aje perut ni. Contraction ke?”. Teruskan bacaan. Tapi fikiran dah mula tertanya tanya rasa pelik yang selang berapa lama tu. Bacaan kiraan direcord menggunakan apps ‘Contraction Timer’. Ada both dari apple store and play store. Bila monitor untuk sejam gitu sah la rasanya contraction.

screenshot_20160630-224944.png

‘Babe, i think i dah ada contraction’. Baru dia nak ikat necktie terus terpancar muka happy renyih pakhang. (For those who are working sure you get what i mean 😆😝). As usual ill take my own sweet time nak bersiap. Mandi, pilih the best outfit yang ada la di rumah parents, put on a nice makeup, contacts and tudung baru from NealofarHijab. “Ok Hana, this will be it. Mungkin kau balik mungkin kau tidak. Rancangan Allah. Jangan takut”. 

imag0886.jpg

All is well

The boys tak pergi sekolah sebab I want to spend time with them. Around 11am kami keluar rumah ke dobi hantar laundry and singgah rumah ambil my hospital bag. Masih lagi tenang even contraction memang confirm dah wujud. Arrived DEMC sambil pujuk hati kata “just a normal checkup je Hana. Lepas ni kita pi shopping raya last kopek”. Sutera lounge DEMC memudahkan urusan segalanya sebab ni first time nak bersalin di DEMC.

Bacaan contraction mengconfirmkan memang ada naik turunnya. ‘Puan dah ada contraction tapi masih mild lagi. Pangkal rahim di belakang lagi. Labor room penuh sekarang, puan stay sini sahaja dan encik boleh naik ward untuk letak barang. Puan di labor room sahaja aje ye’. Masih tak set mind lagi yang YOU GONNA PUSH SOON HANA!.

Around 345pm baru nak amik wudhu untuk solat Zuhor, finally tanda keluar. Darah again. Sama seperti A’mmar n ‘Aafi. Rata rata kata kalau tandanya darah, sakitnya lebih padu dari air ketuban. Wallahualam. So berbuka puasa la dengan roti sandwich 3. Alhamdulillah. Dapat berpuasa penuh 15hari sepanjang Ramadhan. Sementara menunggu labor room ready, layan whatsapp dengan family and beberapa orang kesayangan hati ku. In between contraction makin dirasai.

imag0895.jpg

All is well

Masuk labor room I requested for gym ball. Apa reasonnya? To distract me from the stress of contraction. Mula la  menyalin ‘uniform’ rasmi. Melayan sakit yang kejap mai kejap pi, gelak gelak dengan pakhang, taking photos, updating whatsapp dan set mood nak meneran. Yes I have an issue to set the mood. Takut? Semestinya. Kenapa? Memacam yang terlintas. Yet again i always hold to this statement from someone “Jangan risau kalau Allah dah atur”..

Hate the clock so much! 😖

Jam 6pm bukaan dah 7cm. Kalau ikutkan pengalaman lepas, 7cm ke zero (10cm) paling lama 30min. ‘Ok bab (yes pakhang panggil makhang gitu.. hahaha), insyallah time berbuka u bersalin’. Sakit keep on coming kerap sangat. Dah mula baring atas katil. Masih lagi berwhatsapp and update yang berkenaan. Just to distract and tak stress sangat.

Disulam dengan dia mai dia pi. Pakhang dok baca surah Maryam. Mula ku fikir macam macam atas katil. Mulut tak berhenti berdoa diampunkan dosa, nangis, menggigil, stresa, mengerang semua ada. Mula ambil gas untuk dikhayalkan. Pangkal rahim di tarik turun sekali lagi oleh Dr. Jumeah sebab dia masih lagi berada di atas.

imag0900.jpg

All is well

Its frustrated bila nurse datang check at 830pm, masih lagi 7cm. Allahuakbar. Terasa sakit sangat. Susah sangat. Mengucap tanpa henti. Berdoa tanpa limit. Minta maaf pada pakhang berulang kali. ‘Permudahkan lah permudahkan lah permudahkan lah’. 
I almost gave up. Terlampau letih. Tapi ayat “jangan takut kalau Allah dah atur”. Keep on fighting to the maximum.

Disuruh mengiring ke kiri dan meneran dalam keadaan mengiring. I can feel the baby head and time tu sangat sakit dan dalam keadaan khayal dan berserah pada Allah. What i heard nurse, doctor, pakhang dok kata ‘doctor, dah zero’. ‘Ok hana ni saya ni doctor. Kita push ye. We go for normal. Saya tak potong’. ‘Come on sayang, you gone through this far. Habis kan’. 

imag0908.jpg

All is well

Alhamdulillah 2 kali push, 11.09pm the baby is out. Masyallah, putihnya! Merahnya bibir!. Tak ada darah di kulit baby. Sangat bersih. Masyallah.. ‘Doctor, confirm baby girl?’ Doctor gelak bila dengar soalan tu. 😝😆😝😆. Mulut ku tak berhenti mohon keampunan lagi dan berterima kasih pada Allah. Masih dipanjang umur dan diberi peluang untuk tengok anak anak membesar. Allahuakbar.. that particular moment with that particular feeling. Allah…
Melihat pakhang mengazankan ke telinga baby, terkenang kembali setiap saat dia disisi ku tanpa meninggalkan ku langsung. Kuat, tenang, tak gelabah biawak,  supportive. Thank you…

Received a huge amount of support from my family and kesayangan. You know who you guys are. Thank you a million for all the doa. Makanya Allah itu segalanya..

img-20160623-wa0042.jpg

All is well

Next post will be about the first meet up with the newborn.

Baby Shower

‘Dah tua tua pun nak baby shower’
‘Its the third pregnancy. Baby shower normally for the 1sy pregnancy’
‘Its not the islam way on celebrating baby shower’

👆☝👆☝☝☝👆☝☝☝👆☝👆☝👆☝

Those are some of negative comments i received from my ‘fan’. Why do i call them ‘fan’?. Its because they actually stalked my photos and comments with those kind of respond. *haha*.

Ok anyway let me share the sweet moment ever that my bebis and friends arrange this SURPRISE BABYSHOWER.

image

Yup, it was a surprise from my Hitfats buddies. Its not me that arrange the event. Obviously.. It was Azalea a.k.a Along, Wanie and all gang Hitfat Shah Alam. Maka nya sukahati mereka la nak buat untuk anak keberapa atau umur ku berapa dan sebagainya.

Wanie plan to have a dinner awal 4 hari. Agak pelik tapi malas fikir. On actual date, she picked me up late!. Disebabkan lambat so I got time to play dress up. Dalam kereta ada Liza. Hati bertanya “nape Liza ada? Kata berdua aje”. Again, malas fikir. Tiba di Jibby & Co Empire Subang, nampak Mama, Aishah, Sarah, Jay. Disebabkan malas nak fikir maka ok fine. Jom aje la.

Bila di bawa naik atas i saw a setup. And familiar faces. Wanie suruh me, mama, Liza duduk. Oh Mama and Liza punya birthday. But why me?? There was a crown on the table and 3 of us need to where it. Still blur! Until Wanie made an opening announcement saying ‘Malam ni kita meraikan birthday untuk Mama and Liza dan juga Birthday Shower Hana’. Whaaatt?? A shower for me? Pusing belakang tengok setting backdrop baru nampak all those cute cute baju and barang2 baby.

image

Surprised!

image

image

Masyallah. The preparation, foods, companies all perfect. Thank you a million untuk Along and Wanie especially plus all the gang!. I was informed there were supposed more got invited but couldnt make it. Terima kasih atas segala doa kalian. Insyallah baby model (thats what they call my baby) will be out soon.

image

image

image

image

image

image

Fact: never receive any surprise babyshower before. 😂😂.
Thank you from the bottom of my heart.

No.3 in 3rd trimester.

Currently im heavy as whale. 34th weeks-not gaining weight that much-Back pain is killing me so much. Little one inside is so active. Not like when im carrying the two boys. Im not complaining here. *Haha*. But thats the fact tho. 😈 Limitation in moving around because im heavy and baby too active.

image

34th week

Last 2 weeks found out little one sonsang. Again!, i never experienced this with A’mmar and ‘Aafi. I got tired easily because of the movements inside. Last few days gynea told me baby is back in position. Alhamdulillah. Phew!, all worries gone. But!, it doesnt stay long. A day after i can feel the baby head turn again. This morning my bidan came and confirm that baby songsang again. She helps to pujuk the baby to turn back down. Amazingly baby followed Kak Mimi’s says. Once Kak Mimi (my bidan) left, I can feel the baby turn back up again.

Some people enjoy the movement but when it is like a daily thing and almost all the time theres a movement, its A PAIN  we call it. 😭😭😭:twisted::twisted::twisted:. Keep on praying and الله knows better.

Shopping!,
Didnt spend that much because its the 3rd one. But we did bought Doona Stroller. Bought it during TCE Baby Expo. Oh!, so practical and very perfect for me. I can wait to stroll with it.
Bought also a new breast pump. I used Madela freestyle for 6 years and finally the motor jammed. No more warranty. So decided to get a new one. Did a lot of research what the best beside Madela (of course its good and expensive because its a trusted brand). Finally i found a Malaysian Made breastpump name Malish Celia. Havent try and havent heard. Read the reviews more to positive point. Also got it at TCE Baby Expo.
Other than that new bedding (still using the 8 years old Graco Play Pan), toiletries and some rompers.

image

image

Maid.
Discussed with A’sim before and we agreed to get a temporary maid for Mak. Since ill be doing my pantang at my parents house. At least wth the help from tge maid, Mak will be more relax in handling me. A good friend loan us the maid for 3 month. Syukur. Was so happy. Everything went well untill the 4th day Ayah called asking where’s the maid?? She ran away! Nanges!!!!! For what reason we totally have no idea at all. Now im stress again to find a temporary maid. Oh,my friemd also have no idea where’s the maid go. They cant detect her. Haish, not all of them but because of some of them, everyone of them will be label with lots of names. Kesian..

Daily routine
..make a simple breakfast (sometimes).
..shower.
..prepare A’mmar school bag.
..drive him to school witH ‘Aafi who is halfly awake.
..breakfast with the gang or go home straight.
..house chores (never ending thing) / hang out with friends
..nap
..fetch A’mmar
..kids evening nap
..maghrib to Masjid Negeri for A’mmar Quran lesson.
..roti canai time
..sleep

image

Its the same thing everyday. A’sim is so busy lately and without any choices that i can see, staying strong to complete my day without complaining is all that i need. But lately, i do have a difficulties in moving around. I believe الله knows better insyallah.

Cravings.
Alhamdulillah. I dont have any. Selera makan pun not that good. Not into rice THAT much. But im into ice cube. Blame the hot sunny day! Hahaha.