‘Aaira satu bulan

Selepas 30 hari menjadi cinderella jawa di rumah, hari ini makhang keluar melihat dunia. Padahal ke hospital sahaja untuk check up. ๐Ÿ˜. Come on, its a big deal to all mothers who is going through confinement session.

Today mark my 30th day, meaning 2 more weeks to go! Before the hassle came along . ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ

Ibu & ‘Aaira

 

Rupanya masalah ‘baju apa nak pakai ni esok?’, memang wujud dari zaman kita dalam pantang lagi. No 1 world problem sangat. Malam semalam sesi mengemas diapers bag ย dan seangkatannya. Pilih baju ni tak kena, tu tak kena. Selepas beberapa mix and match, last skali pakai yg paling mudah. ๐Ÿ˜œ. Bukan takat anak ja serabut nak pakai apa, makhang pun sama naik.
Eventhough its only a hospital visit, it is definitely a big deal for me. Almaklum, last sekali nampak dunia 30hari lepas. Put on my jeans and white shirt with bokita and walk with confident with my Under Armour sneakers.’Aaira finally put on flower floral top that i bought 8 years ago from OshKosh. Masa tengah beli baju A’mmar dulu ternampak baju tu and I just bought it sebab geram. Hehe.

Check up untuk ibu dan anak. Dr.Jumeah & Dr.Ahmad.

Ibu: all clear and healthy. Dropped 8kg.

‘Aaira: good progrees. 3.8kg.

First time dapat guna Doona Stroller. Sesungguhnya, it is definitely a good investment on it. Sangat praktikal. Disebabkan handle dia boleh dipanjang pendekkan. ‘Aafi got the chance to push her sister all the way. Sangat cool ye Doona Stroller ni.

 

A2 being a protective brother to A3

Untuk kali pertama nya semenjak kelahiran A’mmar, makhang duduk belakang and baby got to seat infront. Well main thing is because pakhang bawak mini cooper and Aaira nyenyak tidur dalam stroller. I never like the idea a mother kena duduk belakang and baby got to sit infront. Hari ini bagi chance ok sebab ada sebab musabah. And i think we definitely need a new family car dont you think? Oh crap!, cukup tak suka discuss tentang kereta.

‘Yang, you duduk belakang. Aaira duduk depan dengan I’

Well someone definitely have his own little girlfriend n princess now. Me? Im still the queen. Hehe. Selesai checkup, kami beraya rumah Khong. Masih lagi menjaga pantang makan so i had sup tulang with ulam pegaga. Baamm! Sedap! And ikan patin. That i cant resist! Haha.

Hanim the tuan rumah

Oh someone sharing a table with us berkata ‘eh dalam pantang kan? Makan ikan patin?? Mana boleh’. Agak lost with words sebab mencuba mencari jawapan selain dari ‘so?’. Will sound rude tho! So i asked her ‘tak boleh ke?’ (Still i sounded like so rude). Oh come on!, nasi baru nak masuk mulut kot. She said ‘patin kan bisa. Pastu dalam pantang makan kekering je’. Dalam hati ku berkata, ‘kesian hang ni’. Malas nak layan, ku mulakan suapan dengan bacaan bismillah. Settle!.
On the way home, stop by di kedai tatรจh seksyen 9. Bought bengkung and few other important thing. Oh rambang mata! Will definitely come back after habis pantang nanti. And im back to my perintah tahanan. 2 more weeks to go and im done.

Gang pillion APRC datang beraya

Mak…

“Kasihnya ibu…. membawa ke syurga…”

Ha mula la nak amik mood nak nyanyi kan. Ok, for those who followed my facebook and instagram sure you got to see my post related to Mak.

๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡

13689775_10157088196055104_547633713_n


I actually lost of words to write this entry. She is so special sampai tak terkata. She is my Mother, my first bestfriend until today, my partner, syurga ku di kakinya jua, Ayah’s best ever friend and she is our super duper women!

553528_10151897325324766_1847107826_n

Cantik kan?


Ok Mak, if you are reading this, kite bukan nak ngampu okey. Tapi kalau nak bagi bag bag gorgeous itu, boleh dah. Oh and yes,baju baju kaftan batik and jubah jubah letops semua. Kasut tak perlu lah sebab kita tak sama size. ๐Ÿ˜

Since the day I got married ๐Ÿ‘ฐ, Mak Ayah hambat aku keluaq rumah. ๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚ no no. Kidding sahaja.

Since that day, aku sudah tidak duduk sebumbung bersama Mak Ayah. Walaupun rumah kami dekat, tapi it takes some while for me to adjust myself living separately with my parents. Because aku tak pernah berpisah dengan Mak Ayah. Anak manja? Ishk bukan takat manja, mengada pun ada. ๐Ÿ˜‚ Ever since that, kerap kami ke rumah depa untuk lepak dan makan. Because she is the best cook!. Ye, kite jarang masak. Hehe. Kite bukan dera Mak kita, tapi selagi Mak boleh masak, baik rasa air tangan Mak yang yummy tu! Hehehe


Setiap kali melahirkan anak, lokasi berpantang selama 44 hari adalah di rumah mereka. Dijaga rapi oleh Mak sepenuhnya. Dilarang turun ke bawah rumah melainkan kena keluar ke hospital. Other than that, aku di tempatkan di bilik tidurku sahaja yang disiapkan oleh Mak yang di lengkapi dengan pelbagai kemudahan dan keselesaan supaya aku tak bosan. No more excuse Hana. Pernah tengok cerita Reppunzel? Aku ni tak ada rambut panjang meleret je. Haha!

She will cook the most delicious ever confinement foods for me ON TIME. I always believe in what ever she prepare forย me, semuanya terbaik untuk ibu dan baby. Lauk berpantang Mak memang sangat menyelerakan. Cekap sungguh Mak masak. She will help me mandikan dan tidurkan the baby. Seriously Mak memang teror. Mak datangnya dari keluarga jawa. Cara pantang nya agak strict. Akan tetapi dia akan flexible bila tengok aku sudah mula kuat. But to go out from the house, in your dream Hana!.


Sesi berpantang ‘Aaira kali ni agak berbeza berbanding dengan abang-abangnya. Memandangkan aku bersalin 100% normal without being cut, so i can wear seluar and diberi kelonggaran untuk turun bawah rumah (after seminggu berpantang). Dari segi pemakanan juga berbeza sedikit. Akan tetapi pantang tetap pantang. Jangan mengelat katanya. Jamu tetap kena minum dan telan.

Sepanjang mengandung aku mencari cari perkhidmatan pembantu rumah untuk membantu Mak sepanjang aku berpantang. Unfortunately tiada yang sudi. Allah itu hebat. Dia bagi aku boleh bersalin normal supaya Mak tak susah naik turun rumah hantar makanan untuk aku, tak perlu masak makanan yang khas untuk yang kena potong. Kena pula ‘Aaira memang baby yang sangat mudah untuk handle. ย Alhamdulillah. Tak dapat maid tapi dimudahkan.


Mak ni kuat sangat. Kudrat dia memang aku jelous. Sangat sesuatu. I know she is tired but she still manage to put on her smile everytime before she hit the bed. Not only that, she still can wake up in the middle of the night if ‘Aaira nangis kuat.ย Dalam masa yang sama aku berpantang sepanjang Syawal. Ramai datang beraya dan tengok ‘Aaira. She never failed to prepare a yummy foods to the guests.

How can I ever pay her back? I totally dont know. Everything that I can think of tak setaraf dengan apa yang dia dah lakukan. Masa pagi raya, kami bermaafan. I told her ‘Mak lah dunia akhirat Along. Tiada apa mampu Along nak balas. Syurga lah untuk Mak. Along sayang Mak’


Along sayang Mak tanpa ada limit batasnya. Kerap kali Along lukakan hati Mak tanpa Along sedar. Pernah air mata mak jatuh sebab tindakan Along, tapi Along ambil tak peduli. Tak mungkin sekali. Sure banyak kali. Tak faham Along kenapa semua nya yang Along lakukan tak betul dulu. Rupanya Along yang memang tak betul. Penat Mak cuba nak bagi Along faham tentang kehidupan. Berhempas pulas Mak didik Along dalam keadaan redha. Rupanya manis nya selepas I understand everything. Terima kasih Mak. Tak pernah berhenti Mak mendidik Along eventhough I have my own kids now. I am more understand now since the day I become a mother. I still need you now and I need you forever. Maafkan segalanya. Syurga itu luas untuk Mak. Along sayang Mak.

13699598_10157088202100104_321631699_o

13664773_10157088276395104_124149140_n

Happy Teachers Day

Happy teachersโ€™ day I wish to:

1 ) Dad Mom

2 ) teacher school teacher

3 ) Lecturers

4 ) companions and friends

5 ) People around me

6 ) The husband

7 ) Subsidiary

All of the above is a teacher in my life. They taught and educated me. Without them, I will not know the true meaning of it all.

Ayah Mak

They are the very first teachers in my life . And definitely for sure also to all of you. They teach me things that the school does not teach. And most importantly they do not have a pension scheme *haha*, they remain a teacher for me for my entire life. I learned a lot from them since the day I was born. Terima kasih Ayah Mak . To Mak who was teacher, HAPPY TEACHERS DAY! You are the favourite teacher to your student until today. Proud of you .

School teacher & Lecturers

Once we start schooling, the teacher took over. It’s not easy to become a teacher. I was once a kindy teacher and you can imagine how stressful i was handling 5 years old students! You must have passion and enthusiasm to teach all students. Back in school I was one of the naughty students. Poor teachers and lecturers had to put up with our nonsense. BUT during my time, teachers got no problem to fine the students because we accept it and actually enjoyed being fine. Hahah! There is no such way that I will go back and tell my mother because I know the next thing will happen if I complain to my parents, Iโ€™ll get another set of punishment from them. Hahah. Agree?? ย Thank you my teachers and lecturers from SIGS JB, Minden Heights Penang, SKS20 Shah Alam, SMKSSAAS Shah Alam, Sunway College, HELP Uni, Segi Uni College.

Friends & people around me

We live in a community environment. Of course we will communicate with people. There are times when my friends teach us new things, whether good or not. It depends to you to judge. They teach me about life. Some of the things that I learn can be bring home and share it with families. Some I just take it and understand about it only. Gotta be careful.

Husband

He is responsible for teaching me the meaning of love and affection. It is not easy to make a hard rock heart to love someone. Haha! Asim has taught me to be a compatible pair with him so that we both always seemed like not awkward or embarrassing and most likely awesome couple. Ececeh!!.. Hahah. Asim also the fact the person who changes me from being silly childish material to a someone who can be depend on. Alhamduilillah Allah grants my prayers by meeting him as my teacher who teach and prepare me for life in becoming a wife and mother.

My kids

they also my teacher. Because they teach me about patience and showed me how lucky I am to be a mother. They tested the patience since the first day they came in my life. Actually since the day I was pregnant. Beside patient, they taught me to be strong and not to give up. They always remind me that if life is so short. Blessed with as long as there is life, and be grateful to Allah swt because the fact of existence Mohammad A’mmar and Mohammad ‘Aafi are a gift from Allah swt.

Happy Teachers’ Day to all. You all are teachers for me.

Anak kecil dan Broga Hills

Trip yang pertama untuk kami sekeluarga. Ketinggiannya mencecah 400m tingginya. Lokasinya berdekatan dengan University Nottinghill Semenyih. Drive from Shah Alam kalau ikut waktu application Waze ambil masa 47minit.

Biasa kami marathon dan main 4×4 bawa anak. Kali ini kami mendaki bersama mereka pula. Of course I did some research umur climbers Broga paling muda berapa. Dari few blog yang Hana baca paling muda adalah 6tahun. Mungkin kalau search lagi ada kot lagi muda.

A’mmar 5tahun dan ‘Aafi 1tahun setengah. Rasanya macam ‘Aafi paling muda. Kami mula mendaki dari kaki bukit jam 620am. Tau dah memang tak sempat nak kejar matahari terbit. So we go slow and steady. A’mmar panjat berjalan sepanjang jalan. Seronok tengok dia berani. ‘Aafi pula diikat dalam carrier.ย  Bila kawasan agak tidak curam kami lepaskan ‘Aafi jalan sendiri. Amazingly mereka berdua sangat bersemangat.ย 

Ramai pendaki pada hari tu. Pelbagai usia dan bangsa. Sudah tentu the boys jadi tumpuan ramai. Kami teruskan perjalanan hingga ke puncak Broga. Pemandangannya sangat indah. Cantik. Masyallah.

Menghala turun dari puncak ‘Aafi mula restless. Penat barangkali. Dengan udara yang sangat nyaman dan duduk dalam carrier belakang ayahnya, ‘Aafi tidur dengan nyenyak. A’mmar turun own his own hingga sampai ke kereta. Alhamdulillah semuanya selamat. Of course the boys kepenatan dan hasilnya seharian hingga ke hari esok mereka tidur.

image

Awal pagi

image

image

image

image

A'mmar dan 'Aafi di first pit stop

image

image

image

Center of attractions

image

image

Otw to the highest peak

image

Laluan ini rumit sedikit sebab harus panjat batu besar itu menggunakan tali.

image

We made it! 400m high. Well done boys

image

As a reward: favorite roti

image

Jumpa cik murni

image

Descending

image

image

Kelihatan 'Aafi sedang tidur

image

image

image

A'mmar slide while descending

image

End of the story. Zzz. Well done my boys. Very proud of you

My tips bawa anak:
1) malam sebelum tidurkan awal.
2) tidurkan anak dengan pakaian yang akan dipakai untuk mendaki. Make sure pakaiannya bukan jenis panas. Tshirt material sahaja.
3) standby shawl / baju sejuk anak dalam beg.
4) air kosong sebotol.
5) roti dan chocolates.
6) topi
7) kasut yang bersesuaian.
8) pampers dan wet tissue (bagi yang masih kecil)
9) baby carrier
10) lepaskan mereka explore while hiking. Mata jangan lepas pandang.
11) extra clothes supaya lepas turun je boleh lap badan anak dan bagi mereka selesa untuk rehat.

Sekian terima kasih.

1 Syawal 2013

Salam Aidilfitri. Maaf zahir dan batin.

image

Alhamdulillah, tahun ni merupakan tahun ke-6 kami beraya sebagai suami isteri. Dan merupakan tahun ke-6 jugalah aku tak berpagi raya bersama mak ayah. Its fun to grow up. But the sad sight of it is when you gt married, you leave. Mula lah istilah tak cukup korum di pagi raya.

image

Gambar dari nikon dslr screen

image

Sesudah selesai solat aidilfitri

Syurga suami di bawah tapak kaki ibunya dan syurga isteri di bawah tapak kaki suaminya. Suami nak beraya bersama ayah mama nya. Maka aku sebagai isteri yang sentiasa mahukan syurga suami, aku menurut kehendaknya. Aku bersyukur kerana dapat mak ayah yang sangat memahami. Kebiasaannya raya ke-6 atau 7 baru dapat jumpa mak ayah aku.

Tahun ini agak berbeza rayanya.
1) Beraya dengan 2 orang anak.
2) Abah (pak metua) tak berapa sihat tapi masih kuat melayan tamu.
3) Tambahan ipar duai seorang.

Kami balik beraya kali ni naik Malindo Air. Hanya satu jam sahaja perjalanan kami. Tak penat dan tak buang masa langsung.

image

image

Malam raya aku dan ipar masak lontong dan kari ayam dalca. Kalau abah sihat memang dia yang masak malam raya. Tahun ini, kami anak anak ambil alih. Seronok masak sebab sesambil tu Abah ajar. Penat jangan cerita lah.

image

Marketing with style with hubby

Pagi raya aku kenakan purple peplum dress dan tudung hijau. Suami purple dan anak-anak hijau. Beserdehana sangat tahun ini.

Seronok tengok family berkumpul pagi raya. Macam-macam ragam. Sesi bergambar paling aku suka. Hehe.

image

Bersama inlaws di Kedah di pagi raya

image

Mak Ayah Angah di Shah Alam. Rindu nak berpagi raya dengan mereka.

Selamat hari raya!!
Maaf zahir batin..

Rotan Tak Siap Kerja Sekolah- Bapa Buat Laporan Polis

Untung jadi murid-murid sekarang!.
Tak habis kerja kena rotan..
Balik rumah mengadu dengan mak ayah..
Terus mak ayah bawa ke balai polis untuk report ‘anak saya kena rotan’..

Untung..
Zaman aku sekolah dulu, tak cukup kat sekolah kena rotan, balik rumah seround lagi sekali ngan mak aku.
Ye lah!, Cikgu Lailee siapa aje tak kenal.. zaman aku lah..
Nak report polis? Aku yang takut kalau mak ayah aku buat macam tu. Sesilap aku yang masuk jail.

Apa agaknya akan jadi dengan anak anak manja sekarang ye nanti?.

Dik, pesan akak, jangan kuat mengadu sangat dik. Orang menyampah. Kedepan lagi memacam adik kena hadap. Time tu nak main report dan saman juga? Banyak duit dik nak pakai.

Terima kasih la Mak Ayah sebab bila aku salah dulu tak de bagi muka punya. Sebelum disiasat, rotan dan hanger dulu. Lepas tu baru tanya apa jadi. Tak cukup dengan itu, sambung kena grounded pulak!.

Good luck ye adik.

Untuk mak bapak sekalian, pikir sikit masa depan anak. Jangan anggap cikgu kat sekolah tu babysitter dan jangan buat sekolah tu mcm pusat jagaan anak anak masa uollz gi keje. Pikir!.

Rotan Tak Siap Kerja Sekolah- Bapa Buat Laporan Polis

http://www.suaragenerasibaru.com/?p=86430

Untung jadi murid-murid sekarang!.
Tak habis kerja kena rotan..
Balik rumah mengadu dengan mak ayah..
Terus mak ayah bawa ke balai polis untuk report ‘anak saya kena rotan’..

Untung..
Zaman aku sekolah dulu, tak cukup kat sekolah kena rotan, balik rumah seround lagi sekali ngan mak aku.
Ye lah!, Cikgu Lailee siapa aje tak kenal.. zaman aku lah..
Nak report polis? Aku yang takut kalau mak ayah aku buat macam tu. Sesilap aku yang masuk jail.

Apa agaknya akan jadi dengan anak anak manja sekarang ye nanti?.

Dik, pesan akak, jangan kuat mengadu sangat dik. Orang menyampah. Kedepan lagi memacam adik kena hadap. Time tu nak main report dan saman juga? Banyak duit dik nak pakai.

Terima kasih la Mak Ayah sebab bila aku salah dulu tak de bagi muka punya. Sebelum disiasat, rotan dan hanger dulu. Lepas tu baru tanya apa jadi. Tak cukup dengan itu, sambung kena grounded pulak!.

Good luck ye adik.

Untuk mak bapak sekalian, pikir sikit masa depan anak. Jangan anggap cikgu kat sekolah tu babysitter dan jangan buat sekolah tu mcm pusat jagaan anak anak masa uollz gi keje. Pikir!.