Chokodok

Kita panggil chokodok depa panggil chok bilis. Kita panggil cucur pisang depa panggil chokodok. Sis pening! Haha. Macam macam bercanggahnya bahasa orang utara dengan bahasa ibunda saya sendiri. 


I made cucur udang a.k.a chok udang for breakfast. With additional of cheese in it. Will share the recipi campak2 buang.

Setiap kali masak chokodok ni sure akan teringat al kisah mula mula menikah 10 years back. Masa tu kami dah pindah ke rumah sendiri dan family inlaw sekumpulan rombongan mai untuk reception terakhir. Kira penutup lah. 7 kali bersanding hoi! Meriah orang kata. Allah.. rezeki.. alhamdulillah.

Ok so bila baru benikah baru la nak kenal keluarga suami yg besaq tu. Bayangkan jam 4 pagi kita baik punya mimpi sekali suami kejut kata ‘abah semua sampai dah’. Empat pagi! Yes! 4am wei! Tempat tidur semua siap kami sediakan sebelum tidur. Ingat masuk umah diorg terus wash up and dozz off. 

‘B, buat kopi and makan sikit. Depa lapaq kot’

Empat pagi mintak kopi?? Empat pagi! Kite ni memang bukan jenis masuk dapur and jujur kopi tak pernah la buat. Maka tiada la serbuk kopi di rumah. Yang ada teh o. Ok on teh o panas. Rumah baru masuk barang dapur tak beli. Apa ada aje kita buat. 

Dengan muka tak serupa pengantin tu, zasss chokodok ku hidang kan. Bermula la kelas bahasa chokodok vs chok bilis. Di ajak sembang pula.. hati bedebar sangat sebab first time jamu keluarga in law ni. 

Ngap… mata ku tenung rapat ke mulut dan mata abah (FIL). Oh yes, he is a great cook. Good luck menantu!

‘Ni tak lembut ni. Ayaq tak cukup. Patut kena buat camni camtu lalala…’

Masa tu rasa nak nyorok bawah meja je bila di beri komen zassss depan semua org. Tapi depa sempoi. Aunties uncles lain ‘penat tu. Makan ja lah. Banyak plak komplen!’. Hahahaa

Well i improve time to time. Bukan chokodok means my cooking. Bukan la org dapur sangat tapi janji ingin tu ada. Sis cuba ok. 

Ni resipi cucur udang campak siap:

Bahan2:

  • Udang sukahati bape banyak (buang taik, kulit, potong 3)
  • Daun bawang / ketumbar
  • Bawang merah
  • Garam / perasa
  • Cheese (sukahati)
  • Tepung gangdum
  • Cili (optional)

Cara campak siap:

  • Gaul semua bahan
  • Goreng dalam minyak sederhana

Ramadhan 2017

This time of Ramadhan a bit challenging for me because No.3 is still a baby. No.1 complete his Ramadhan without missing even 1 day. Meanwhile No.2 missed 7 days. Its not a race tho. Its a practice for them. Alhamdulillah they manage to complete every single day without any complaints.

Speaking of No.3, she made me awake through out the nights of Ramadhan. Its a good thing tho eventhoug im totally zombified! With that i can perform my night prayers, chased the night of Lailatul Qadr, recite Al-Quran and keep on praying. I hope all my wish are granted. Insyallah.

I know the kids are tired too but seriously they manage to get thru after all they did that without any force. Here are their routines most of the days throughout the month of Ramadhan:

Sahur – Subuh at the mosque – 8am to school – 2pm back home and nap – Homework -7pm to the mosque for iftar – full swing tarawih – sleep.

There are days No.1 can only perform 8 rakaat. While waiting for us to complete until witir, he will recite Al-Quran.

No.1, your academic is not that excellent but I am totally happy and proud with your ‘hafazan. You do not need to be remind when to perform solat of recite Al-Quran. Keep on doing it sayang..

 

While we perform our terawih, No.2 and No.3 will stay at the nursery where the management of Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah provide it for free. No fees and the staffs are good in handling the kids and babies. Thank you MSSAAS.

As for this year, I open up a booth for Hanai at SACC Mall Shah Alam. The sale was good towards to the end of the month. Syukran jazillan. Insyallah there will be another new production for Eiduladha..

 

My Father

His tears are expensive. Very hard to see him cry. He only talk with facts. A person that you dont want to argue with. He was super strict. He never let me sleepover my friends house or went to the mall with them. Whenever i got question when he thinks ‘you are still small to know the right answer’ , he will always reply ‘when the time comes you will know’. Which i implement the same thing to my kids (haha i know how annoying it was). But its true. He never fail to be there supporting me through out my sports days. He was a sport person presenting states. Idol!. He was so proud of me. He always shower me with the best of the best. He never spank or yell at me. He treated me like a princess. He would interview all my boy friends about the family background. He always snap my friends photos who ever came to the house (afraid they will ran me off maybe 🤣). He never allow me to date A’sim by myself which he will ask Angah to follow me everywhere. He would make the ‘horror phonecalls’ sharp 7pm and 11pm asking my exact location. Lucky those days no canggih smartphones to share locations. He asked me to prove about A’sim qualification and secure job. Being a diplomatic officer is the job that made him happy the day he knew A’sim was in the processed on applying it. He loves me so much. I know that it crashed his heart whenever he attended a wedding or gathering whereby his friend’s kids graduated or studied from a overseas/ good uni/ attended a good course. I never make him proud in my education. Yet again he always praised me as in i got straight A’s. When i was in form 5 on parents teachers meeting, he came down with kain pelekat+baju melayu+tongkat+pipe. It was so funny! How busy he was, he will make sure everyday he will spend some times together. Every year malam raya, he will drive us to KL just to enjoy the KL raya moments. Its like every year must do thing. He is a smart person that everybody look up to until today. Im proud to carry ‘Ibrahim’ in my name where ever i go. I got a full blessing from him to settle down with A’sim. He never let me go. Because i am forever his little girl. Happy fathers day Ayah. I love you more than you know.

img_1005

14 Ramadhan

Dalam hidup kena buat pilihan.Dalam hidup kita buat kesilapan.

Sepanjang hidup kita diuji.

Hati manusia senang dibolak balik.

Diri sendiri je mampu tolong. 

Diri sendiri je tau betul ke bohong.

Hidup tak selalunya indah.

Dan hidup tak semestinya dalam kesukaran.

Hati hati wahai hati. 

Didik hati untuk sentiasa berhati hati. 

Sejadah kita cari. Kekuatan yang setiap kita ingini.

Maafkan aku Ya Allah. Matikan aku dalam iman dan ketakwaan. Berikan segala kekuatan dalam diri ini.

Kerinduan.

Wasiat itu penting.

 

Satu hari kita semua akan pergi.. dijemput Allah sepertimana yang dijanjikan.. yang tinggal hanya memori bersama.. kenang dalam doa sentiasa.. kerana doa itu hadiah paling bernilai dan beharga..
wp-1477097092428.jpg

​Kisah pecah amanah harta anak mangsa kemalangan Duke membuka mata kepada kita semua tentang beberapa perkara yang rata rata menganggap remeh dan small thing je.
1) mati itu bila bila.

2) wasiat itu penting. Tak salah disegerakan.

3) memilih siapa bakal diwasiatkan sebagai pemegang amanah bukan perkara yang boleh dipilih randomly begitu sahaja. Its a very crucial stage of choosing.

4) lazimnya keutamaan adalah keluarga sendiri. Tetapi kalau tidak yakin atas alasan yang hanya kita sendiri sahaja yang tahu, boleh di wasiatkan pada yang lebih sesuai.

5) mampukah si pemegang amanah nanti menjaga, menyayangi, mendidik, membesarkan zuriat2 kita mengikut apa yang kita idamkan? Terutamanya didikan agama.

6) bila berkaitan dengan wang dan harta rata rata akan gelap mata. ‘Adik beradik pun sanggup putus saudara sebabkannya’

7) rujuk pada yang pakar secara habis habisan tentang perkara ini bukan jump to conclusion.

8) setiap waris dan juga penama pemegang amanah tidak kira kaum keluarga atau tidak harus akur dan jalankan tanggungjawab ke atas wasiat yang ditinggalkan. Kerana itu adalah AMANAH. Jangan bergaduh dan persoalkan.

Tujuan 44hari berpantang..

I always wonder kenapa MESTI 44hari berpantang? Apa solid reason nya? I hate it when I asked people will respond ‘ikut je cara org dulu elok badan’ / ‘sebab kena rehat’ and bla bla bla. I definitely need a solid reason so I dont feel wasted. Kita cari encik Google and baam!, I got the answer. Dapat dari blog orang lain. A good read and a total solid point that im looking for.

Ini jawapannya. Mudah faham. Dalam bahasa perubatan 40hari mencukupi badan dah mula ready dengan syarat sepanjang 40hari tu pemakanan dijaga rapi. 44hari adalah amalan zaman berzaman.

So tanya badan sendiri.

‘Aaira satu bulan

Selepas 30 hari menjadi cinderella jawa di rumah, hari ini makhang keluar melihat dunia. Padahal ke hospital sahaja untuk check up. 😝. Come on, its a big deal to all mothers who is going through confinement session.

Today mark my 30th day, meaning 2 more weeks to go! Before the hassle came along . 😭😭😭😭

Ibu & ‘Aaira

 

Rupanya masalah ‘baju apa nak pakai ni esok?’, memang wujud dari zaman kita dalam pantang lagi. No 1 world problem sangat. Malam semalam sesi mengemas diapers bag  dan seangkatannya. Pilih baju ni tak kena, tu tak kena. Selepas beberapa mix and match, last skali pakai yg paling mudah. 😜. Bukan takat anak ja serabut nak pakai apa, makhang pun sama naik.
Eventhough its only a hospital visit, it is definitely a big deal for me. Almaklum, last sekali nampak dunia 30hari lepas. Put on my jeans and white shirt with bokita and walk with confident with my Under Armour sneakers.’Aaira finally put on flower floral top that i bought 8 years ago from OshKosh. Masa tengah beli baju A’mmar dulu ternampak baju tu and I just bought it sebab geram. Hehe.

Check up untuk ibu dan anak. Dr.Jumeah & Dr.Ahmad.

Ibu: all clear and healthy. Dropped 8kg.

‘Aaira: good progrees. 3.8kg.

First time dapat guna Doona Stroller. Sesungguhnya, it is definitely a good investment on it. Sangat praktikal. Disebabkan handle dia boleh dipanjang pendekkan. ‘Aafi got the chance to push her sister all the way. Sangat cool ye Doona Stroller ni.

 

A2 being a protective brother to A3

Untuk kali pertama nya semenjak kelahiran A’mmar, makhang duduk belakang and baby got to seat infront. Well main thing is because pakhang bawak mini cooper and Aaira nyenyak tidur dalam stroller. I never like the idea a mother kena duduk belakang and baby got to sit infront. Hari ini bagi chance ok sebab ada sebab musabah. And i think we definitely need a new family car dont you think? Oh crap!, cukup tak suka discuss tentang kereta.

‘Yang, you duduk belakang. Aaira duduk depan dengan I’

Well someone definitely have his own little girlfriend n princess now. Me? Im still the queen. Hehe. Selesai checkup, kami beraya rumah Khong. Masih lagi menjaga pantang makan so i had sup tulang with ulam pegaga. Baamm! Sedap! And ikan patin. That i cant resist! Haha.

Hanim the tuan rumah

Oh someone sharing a table with us berkata ‘eh dalam pantang kan? Makan ikan patin?? Mana boleh’. Agak lost with words sebab mencuba mencari jawapan selain dari ‘so?’. Will sound rude tho! So i asked her ‘tak boleh ke?’ (Still i sounded like so rude). Oh come on!, nasi baru nak masuk mulut kot. She said ‘patin kan bisa. Pastu dalam pantang makan kekering je’. Dalam hati ku berkata, ‘kesian hang ni’. Malas nak layan, ku mulakan suapan dengan bacaan bismillah. Settle!.
On the way home, stop by di kedai tatèh seksyen 9. Bought bengkung and few other important thing. Oh rambang mata! Will definitely come back after habis pantang nanti. And im back to my perintah tahanan. 2 more weeks to go and im done.

Gang pillion APRC datang beraya