Mak…

“Kasihnya ibu…. membawa ke syurga…”

Ha mula la nak amik mood nak nyanyi kan. Ok, for those who followed my facebook and instagram sure you got to see my post related to Mak.

πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡

13689775_10157088196055104_547633713_n


I actually lost of words to write this entry. She is so special sampai tak terkata. She is my Mother, my first bestfriend until today, my partner, syurga ku di kakinya jua, Ayah’s best ever friend and she is our super duper women!

553528_10151897325324766_1847107826_n

Cantik kan?


Ok Mak, if you are reading this, kite bukan nak ngampu okey. Tapi kalau nak bagi bag bag gorgeous itu, boleh dah. Oh and yes,baju baju kaftan batik and jubah jubah letops semua. Kasut tak perlu lah sebab kita tak sama size. 😝

Since the day I got married πŸ‘°, Mak Ayah hambat aku keluaq rumah. πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜πŸ˜πŸ˜‚πŸ˜‚ no no. Kidding sahaja.

Since that day, aku sudah tidak duduk sebumbung bersama Mak Ayah. Walaupun rumah kami dekat, tapi it takes some while for me to adjust myself living separately with my parents. Because aku tak pernah berpisah dengan Mak Ayah. Anak manja? Ishk bukan takat manja, mengada pun ada. πŸ˜‚ Ever since that, kerap kami ke rumah depa untuk lepak dan makan. Because she is the best cook!. Ye, kite jarang masak. Hehe. Kite bukan dera Mak kita, tapi selagi Mak boleh masak, baik rasa air tangan Mak yang yummy tu! Hehehe


Setiap kali melahirkan anak, lokasi berpantang selama 44 hari adalah di rumah mereka. Dijaga rapi oleh Mak sepenuhnya. Dilarang turun ke bawah rumah melainkan kena keluar ke hospital. Other than that, aku di tempatkan di bilik tidurku sahaja yang disiapkan oleh Mak yang di lengkapi dengan pelbagai kemudahan dan keselesaan supaya aku tak bosan. No more excuse Hana. Pernah tengok cerita Reppunzel? Aku ni tak ada rambut panjang meleret je. Haha!

She will cook the most delicious ever confinement foods for me ON TIME. I always believe in what ever she prepare forΒ me, semuanya terbaik untuk ibu dan baby. Lauk berpantang Mak memang sangat menyelerakan. Cekap sungguh Mak masak. She will help me mandikan dan tidurkan the baby. Seriously Mak memang teror. Mak datangnya dari keluarga jawa. Cara pantang nya agak strict. Akan tetapi dia akan flexible bila tengok aku sudah mula kuat. But to go out from the house, in your dream Hana!.


Sesi berpantang ‘Aaira kali ni agak berbeza berbanding dengan abang-abangnya. Memandangkan aku bersalin 100% normal without being cut, so i can wear seluar and diberi kelonggaran untuk turun bawah rumah (after seminggu berpantang). Dari segi pemakanan juga berbeza sedikit. Akan tetapi pantang tetap pantang. Jangan mengelat katanya. Jamu tetap kena minum dan telan.

Sepanjang mengandung aku mencari cari perkhidmatan pembantu rumah untuk membantu Mak sepanjang aku berpantang. Unfortunately tiada yang sudi. Allah itu hebat. Dia bagi aku boleh bersalin normal supaya Mak tak susah naik turun rumah hantar makanan untuk aku, tak perlu masak makanan yang khas untuk yang kena potong. Kena pula ‘Aaira memang baby yang sangat mudah untuk handle. Β Alhamdulillah. Tak dapat maid tapi dimudahkan.


Mak ni kuat sangat. Kudrat dia memang aku jelous. Sangat sesuatu. I know she is tired but she still manage to put on her smile everytime before she hit the bed. Not only that, she still can wake up in the middle of the night if ‘Aaira nangis kuat.Β Dalam masa yang sama aku berpantang sepanjang Syawal. Ramai datang beraya dan tengok ‘Aaira. She never failed to prepare a yummy foods to the guests.

How can I ever pay her back? I totally dont know. Everything that I can think of tak setaraf dengan apa yang dia dah lakukan. Masa pagi raya, kami bermaafan. I told her ‘Mak lah dunia akhirat Along. Tiada apa mampu Along nak balas. Syurga lah untuk Mak. Along sayang Mak’


Along sayang Mak tanpa ada limit batasnya. Kerap kali Along lukakan hati Mak tanpa Along sedar. Pernah air mata mak jatuh sebab tindakan Along, tapi Along ambil tak peduli. Tak mungkin sekali. Sure banyak kali. Tak faham Along kenapa semua nya yang Along lakukan tak betul dulu. Rupanya Along yang memang tak betul. Penat Mak cuba nak bagi Along faham tentang kehidupan. Berhempas pulas Mak didik Along dalam keadaan redha. Rupanya manis nya selepas I understand everything. Terima kasih Mak. Tak pernah berhenti Mak mendidik Along eventhough I have my own kids now. I am more understand now since the day I become a mother. I still need you now and I need you forever. Maafkan segalanya. Syurga itu luas untuk Mak. Along sayang Mak.

13699598_10157088202100104_321631699_o

13664773_10157088276395104_124149140_n

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s