3rd labor story

Bismillahirahmanirahim. As promised, will share about my labor story. Sesungguhnya, lain kelahiran, lain caranya, lain sakitnya. Here goes….

img-20160623-wa0031.jpeg

All is well

Ramadhan yang ke 16. Masih kuat lagi berpuasa. Bangun sahur macam biasa. ‘Ok today marked 40 weeks.. masih tiada rasa atau keluar any tanda.. tenang Hana.. paling lewat esok juga bersalin dengan cara induce’. Selepas A’sim buat Tahajjud, dia buatkan air selusoh sebotol. Dapat la minum suku sebelum habis waktu. Selesai solat Subuh, baca Al-Quran surah Maryam. Susah bona ayat nya. Amalkan beberapa kali pun masih gagal nak lancar. Mungkin lidah ku keras kot.. *Oh surah Maryam bagus diamalkan sepanjang kita mengandung hingga nak melahirkan*. Amalkan ye..

“Ishk apesal semacm aje perut ni. Contraction ke?”. Teruskan bacaan. Tapi fikiran dah mula tertanya tanya rasa pelik yang selang berapa lama tu. Bacaan kiraan direcord menggunakan apps ‘Contraction Timer’. Ada both dari apple store and play store. Bila monitor untuk sejam gitu sah la rasanya contraction.

screenshot_20160630-224944.png

‘Babe, i think i dah ada contraction’. Baru dia nak ikat necktie terus terpancar muka happy renyih pakhang. (For those who are working sure you get what i mean 😆😝). As usual ill take my own sweet time nak bersiap. Mandi, pilih the best outfit yang ada la di rumah parents, put on a nice makeup, contacts and tudung baru from NealofarHijab. “Ok Hana, this will be it. Mungkin kau balik mungkin kau tidak. Rancangan Allah. Jangan takut”. 

imag0886.jpg

All is well

The boys tak pergi sekolah sebab I want to spend time with them. Around 11am kami keluar rumah ke dobi hantar laundry and singgah rumah ambil my hospital bag. Masih lagi tenang even contraction memang confirm dah wujud. Arrived DEMC sambil pujuk hati kata “just a normal checkup je Hana. Lepas ni kita pi shopping raya last kopek”. Sutera lounge DEMC memudahkan urusan segalanya sebab ni first time nak bersalin di DEMC.

Bacaan contraction mengconfirmkan memang ada naik turunnya. ‘Puan dah ada contraction tapi masih mild lagi. Pangkal rahim di belakang lagi. Labor room penuh sekarang, puan stay sini sahaja dan encik boleh naik ward untuk letak barang. Puan di labor room sahaja aje ye’. Masih tak set mind lagi yang YOU GONNA PUSH SOON HANA!.

Around 345pm baru nak amik wudhu untuk solat Zuhor, finally tanda keluar. Darah again. Sama seperti A’mmar n ‘Aafi. Rata rata kata kalau tandanya darah, sakitnya lebih padu dari air ketuban. Wallahualam. So berbuka puasa la dengan roti sandwich 3. Alhamdulillah. Dapat berpuasa penuh 15hari sepanjang Ramadhan. Sementara menunggu labor room ready, layan whatsapp dengan family and beberapa orang kesayangan hati ku. In between contraction makin dirasai.

imag0895.jpg

All is well

Masuk labor room I requested for gym ball. Apa reasonnya? To distract me from the stress of contraction. Mula la  menyalin ‘uniform’ rasmi. Melayan sakit yang kejap mai kejap pi, gelak gelak dengan pakhang, taking photos, updating whatsapp dan set mood nak meneran. Yes I have an issue to set the mood. Takut? Semestinya. Kenapa? Memacam yang terlintas. Yet again i always hold to this statement from someone “Jangan risau kalau Allah dah atur”..

Hate the clock so much! 😖

Jam 6pm bukaan dah 7cm. Kalau ikutkan pengalaman lepas, 7cm ke zero (10cm) paling lama 30min. ‘Ok bab (yes pakhang panggil makhang gitu.. hahaha), insyallah time berbuka u bersalin’. Sakit keep on coming kerap sangat. Dah mula baring atas katil. Masih lagi berwhatsapp and update yang berkenaan. Just to distract and tak stress sangat.

Disulam dengan dia mai dia pi. Pakhang dok baca surah Maryam. Mula ku fikir macam macam atas katil. Mulut tak berhenti berdoa diampunkan dosa, nangis, menggigil, stresa, mengerang semua ada. Mula ambil gas untuk dikhayalkan. Pangkal rahim di tarik turun sekali lagi oleh Dr. Jumeah sebab dia masih lagi berada di atas.

imag0900.jpg

All is well

Its frustrated bila nurse datang check at 830pm, masih lagi 7cm. Allahuakbar. Terasa sakit sangat. Susah sangat. Mengucap tanpa henti. Berdoa tanpa limit. Minta maaf pada pakhang berulang kali. ‘Permudahkan lah permudahkan lah permudahkan lah’. 
I almost gave up. Terlampau letih. Tapi ayat “jangan takut kalau Allah dah atur”. Keep on fighting to the maximum.

Disuruh mengiring ke kiri dan meneran dalam keadaan mengiring. I can feel the baby head and time tu sangat sakit dan dalam keadaan khayal dan berserah pada Allah. What i heard nurse, doctor, pakhang dok kata ‘doctor, dah zero’. ‘Ok hana ni saya ni doctor. Kita push ye. We go for normal. Saya tak potong’. ‘Come on sayang, you gone through this far. Habis kan’. 

imag0908.jpg

All is well

Alhamdulillah 2 kali push, 11.09pm the baby is out. Masyallah, putihnya! Merahnya bibir!. Tak ada darah di kulit baby. Sangat bersih. Masyallah.. ‘Doctor, confirm baby girl?’ Doctor gelak bila dengar soalan tu. 😝😆😝😆. Mulut ku tak berhenti mohon keampunan lagi dan berterima kasih pada Allah. Masih dipanjang umur dan diberi peluang untuk tengok anak anak membesar. Allahuakbar.. that particular moment with that particular feeling. Allah…
Melihat pakhang mengazankan ke telinga baby, terkenang kembali setiap saat dia disisi ku tanpa meninggalkan ku langsung. Kuat, tenang, tak gelabah biawak,  supportive. Thank you…

Received a huge amount of support from my family and kesayangan. You know who you guys are. Thank you a million for all the doa. Makanya Allah itu segalanya..

img-20160623-wa0042.jpg

All is well

Next post will be about the first meet up with the newborn.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s