Buka puasa time!

‘Catch up soon. Kita plan berbuka puasa sesama ok’.

Asal nak Ramadhan je mula la rajin memasing nak catch up session and even bikin gathering. Memang during Ramadhan sahaja ke aktiviti sebergitu? Why tak nak plan bulan lain? Nampak tak persoalannya sekarang?

Ye sungguh, aku pun gitu dulu. Sakan time time Ramadhan nak get together bagai. Even this year pun ada juga ku bakal terima undangan. It’s like a yearly thing gitu. Cuma apa faedah dan manfaatnya Ye?

“Salam Ramadhan. Majlis berbuka puasa acik acik propa untuk tahun Ini akan diadakan di Western Hotel Shah Alam. Dewasa RM70 Kids RM40. Moga semua ahlia dapat hadir untuk mengeratkan silaratulrahim sesama acik acik.”

Ooohh now I get it. Nak eratkan silaratulrahim katenye.. ok…. NOT!

Hakikatnya:
.. Kena sampai sikit punya awal at least before 630pm
.. Tempoh traffic jam bagai nak rak Bagi yang duduk luar kawasan.
.. Mencari parking adalah satu azab. Lain lah Kalau nak valet.
.. Bila sampai Kalau jenis free seating Kalut cari tempat duduk.
.. Beratur amik lauk and juadah berbuka sampai berebut rebut. Selagi tak penuh meja selagi tu tak stop pungut makanan.
.. Dah la kena bayaq mahai. Kalau kat masjid selesa dan enak pls juadah berbukanya..

‘Allahuakbar allahuakbar….’

Suasana hingaq menjadi sepi. Yang dengar bunyi gelas dan pinggan berlaga sahaja. Sakan… Lepas tu makan lah kalian bergelak sakan sampai tak ingat dunia. Hinggakan maghrib entah kemana.

Kalau gang gang surau ni yang pandai dia makan kurma sikit dan air, terus ke surau untuk solat. Paling tepat jam 750pm onwards gitu surau yang kecil tu penuh and pack! Alahai amatlah tidak selesa Okey. Yang ladies of coz nak touch up Lepas solat. So everything take time.

Makanan Atas meja yang sepenuh Alam tadi hanya suku sahaja yang dicuit. Yang lain untuk amik gambar upload dalam instagram. Pergh tahap membazir memang bomb pls!!!

Bila dah berbuka di luar, memasing macam ular sawa. Memang terawih kelaut la jawabnya. Ye terawih tu sunat. Tapi sunat kali ni hanya untuk Ramadhan aje kan.. Ye boleh je buat di rumah. Buat ke?

Semenjak Ayah pencen ni kami jarang berbuka di luar dan rumah. Before maghrib mesti dah sampai masjid negeri. Bawa bekal sikit pastu picnic style. Macam di Madinah Mekah. Bila la agaknya Boleh ke sana…. Kalau tak masjid, kami akan ke undangan berbuka puasa yang ada terawih sekali. Kesimpulannya memang tak de chance lah skip terawih. Hehe.. Awal dulu agak liat nak terima. Maybe dah terbiasa. Lama ke lamaan diri sendiri pula rasa liat nak berbuka di kedai. Adoih malas Nya bakhaaaannnng. Sekali sekala ok la. Ini kalau tetiap malam di susun jadualnya jenuh gak. Balik rumah confirm lah tak terawih.

Ini cerita ku. Pengalaman ku. Penglihatan ku. Mungkin korang semua tak sama macam cara ku sampaikan pun. Takpe lah. It’s my story ok.

Nota: terima kasih pada yang berkenaan sebab bagi ku kurma untuk stok sebulan. Malangnya sebekas dah habis. Why? Because I’m a kurma freak laidet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s