Trans Krabi Day 1

Checked out dari rumah makteh 730am.Thank you makteh for the last minute crash in. All zombified especially me. Kelihatan segar bugar di pagi hari, walhal masa sampai rumah makteh kami ibu ibu serupa niang rapik menjerit pada anak anak yang segar bugat jam 430pagi tak nak tidur dan nak bermain sesama sendiri. Alahai badan…

4 other cars waited us at entrance Bukit Kayu Hitam. Diorg drive from KL lewat malam. Memandangkan line nak beratur untuk urusan imigresen kelihatan agak padat, kami 7 kereta divert ke boarder Padang Besar. Tiba di sana urusan pembahagian radio dan number kereta dibuat untuk kesemua 7 biji kenderaan convoy.

20140913_073847 20140913_085305 20140913_085329 IMG-20140913-WA0009 IMG-20140917-WA0014 IMG-20140917-WA0016

Urusan di bahagian Malaysia amat mudah. Hanya serahkan passport dan settle. No payment needed.

Rupanya bila sampai imigresen Thailand, all passengers harus turun kereta dan beratur panjang di kaunternya hanya untuk pemeriksaan passport dan dokumen. Naharom punya panjang dan lama! Tak efficient langsung. Line nya serupa macam kita beratur panjang nak naik ride di theme park. Cerita punya cerita sampai tak tau apa nak cakap dah. Masih lagi tak sampai sampai ke kaunter. Tiada lane istimewa untuk anak kecil, ibu mengandung  mahipun org tua. Gila semua ni! Aku fikir nak pergi Krabi aje ni.Lapar-letih-ngantuk. Celaka kau pengurusan Thai!. Tak efficient langsung.

Setelah hampir 3jam urusan JUST NAK COP PASSPORT, akhirnya welcome to Thailand.

Perjalanan bermula. Setiap kereta disediakan radio dalam erti kata lain walkie talkie. Memang meriah lah kami semua communicate. Ada ja membahan masing-masing. Terus hilang tension tadi.

Makanan bisa membuatkan manusia lupa tentang segala masalah. Singgah makan di area Hatyai. Kena 290baht bersamaan RM29. Harga tourist barangkali.
Nasi putih 3
Sup daging
Sambal belacan
Ulam sempoi
Telur dada gebu 2
Milo ais 2

Disebabkan kami semua ni suka bercakap, battery radio pun habis!. Beza sungguh formation bila ada radio dan tak ada. Of coz la kalau tak ada tu berselerak formation. Highway no 4 digunakan untuk direct ke Krabi.

20140913_134518 20140913_181544 GOPR1094_1410620423869_low IMG-20140917-WA0077 IMG-20140918-WA0000 IMG-20140918-WA0004 DCIM105GOPRO

‘Bio betul gegelap macam gini jalan nak ke hotel kita? Kata ao nang.’

‘Betul la ni kalau ikut gps. Tapi patutnya mmg area ao nang la. Asal pelik je ni?’

Celaka kau gps!  Entah mana mana entah kau bawa kami. Ni la akibatnya kalau tak on time. Tapi ini biasa bila ber convoy. Expected scenario. Padahnya sampai la malam malam buta baru nak check in. Bila gelap confirm la sesat barat. Disebabkan mulut ringan, sampai la kami rombongan cik kiah di Pavilion Queens Bay Ao Nang. Bila sampai semua kunci ready.

10988_10152710459808205_6658081593235314432_n

‘Ini hotel ke istana! Gila best. Swimming pool 3 tingkat’.

Selamat malam

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s