A’mmar & Madrasah

Syukur Alhamdulillah akhirnya impian kami nak masukkan anak ke sekolah madrasah tahfiz tercapai juga. Walaupun part time disebabkan umur belum cukup untuk fulltime, its a good start. Insyallah A’mmar akan fulltime di madrasah bila mencecah umur 9 atau 10 tahun. Dengan izin-Nya. First day went well. Masa jemput A’mmar balik, sebak hati tengok dia dalam kelompok berjubah putih semuanya. Allahuakbar. Terima kasih Allah. 

Lama kami cadang dan fikir untuk hantar A’mmar ke madrasah. Terumanya saya.

Antara percaturannya

‘macam mana penerimaan kawan kawan punya anak lain yang ke sekolah private atau sekolah kebangsaan biasa atau chinese school? Adakah A’mmar akan diketepikan sebab dia berjubah putih hampir setiap hari?’. 

Biasalah ibu kan. Kadang kadang mengarut fikirnya. Setelah tanya beberapa pendapat dan kami parents berbincang, kami nekad dengan rancangan ini. Harap ini yang terbaik untuk A’mmar dan harap dipermudahkan segalanya insyallah.

Buat masa sekarang A’mmar adalah part time student. Siang pra sekolah dan petang madrasah. Selesai mengaji, mereka akan ke surau depan Madrasah dan solat Asar. Selesai solat asar sesi one by one dengan ustaz dan A’mmar boleh balik. Student lain yang fulltime akan stayback.

MADRASATUL HIDAYATUL QURAN MUTTAQIN

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s