Students dan handphones

image

Laporan dari Berita Harian

Sokong sangat dengan Larangan Kekal ni! Ye adik adik, no more handphones to school.

Apa? Susah adik-adik?
Susah apanya.. kan setiap sekolah ada public phones yang pakai syiling tu. Tak cukup dalam kawasan sekolah, luar gate pun ada dik. Takat nak call mak ayah bagitau balik lambat sekejap sangat. Takkan la nak gayut phone time sekolah kan? Sure boipren dalam satu sekolah. Alasan je semua tu nak bawa phone gi sekolah.

Apa? Tak leh nak updates?
Persoalannya sekarang PERLU ke? Cikgu ngajo depan maka mata di depan je. Jari pegang pen. Bukan sibuk nak jadi multitasking main phone. Ishk tak perlu lah update update ni. Orang tak suka. Budak sekolah je pun. Nothing interesting budak sekolah ni. Maksudnya still bawah umur. Apa je korang reti. Eh!, lupa.. kids nowadays advance. Haish, I blame the medias lah.

Kisah budak sekolah simple aje. This is how things should be. Macam kami kami dulu. Siapa 80’s 70’s babies should experience similar to this.
Bangun pagi, bersiap, makan, kelam kabut gi skolah takut pengawas tunggu dah kat gate. Lambat sampai, siap la kena marathon satu padang bola tu dengab kain baju kurung. Masuk kelas jumpa kekawan. Topik utama dibincangkan takde melibatkan gossip artis or fashions. Never!. Time rehat gegas ke kantin nak dapat foods yang baru masak and cop sesiap meja nak makan dengan gang. Di meja plan la petang apa plan atau tution pegi tak atau training on tak (untuk budak sukan). Menjelang tunggu tghari nak balik memasing lemau kepenatan. Muka confirm comot. Loceng bunyi je balik!. Phone tak pernah terlintas pun nak memilikinya sebab tak tau time bila nak pakai phone.

Well itu kami… zaman dolu kami… budak sekarang celik mata je ipad. Ha ini jam memang parents lah bertanggungjawab. Tak boleh lari dari realiti. Memang synonyms dah anak anak generasi sekarang mesti ada gadget tu. Sebab nanti kekawan tanya ‘eh ko tak de ke? Mintak la. Semua pakai’. Haaaaa ini time pengaruh kekawan pula. Memang tak boleh lari lah!

Apa? Susah ke parents?
Come on parents. Uollz pernah sekolah. Sure tau bila ada ‘mainan’ selain buku yang dibekalkan ke sekolah, confirm la buku tu tak dipandang. Bila time kena amik anak balik sekolah, be there. If tidak call aje sekolah inform uollz bakal pick up anak lambat or sampaikan apa apa info penting.

Larangan Kekal ini merujuk pada membawa handphones ke sekolah. Kerana mengganggu sesi pembelajaran. Kesian cikgu mengajo kay depan tu bertungkus lumus nak pass degree nak ajar students. Hakikatnya students sibuk main phones dalam kelas. Paling best alasan pernah dengar ‘saya tak faham apa cikgu ajar. So saya google lah. Yak salahkan?’. Hakikatnya ko dok update starus fb dan vain dengan instagram!.

Students tak salah memiliki phones. Sukati parents la nak belikan phone macam mana yang bersesuaian dengan umurnya. Ni baru umur 7tahun dah pakai iphone 5!!!!! Pergh!. Beragak sikit kalau nak spoilkan anak ye ibu bapa sekalian. Apa kata ibu bapa sekalian yang punyai anak masih bersekolah tu, amik la handphone mereka bila mereka ke sekolah. Bagi bila time perlu sahaja. Atau lagi senang tak payah bekalkan phone pada mereka.

Mak pernah marah ku satu ketika dulu bila tengok kekawan mula ada handphone sendiri ‘tak mati pun takde handphone!’. Handphone pertama ku adalah brand Alcatel pakai battery AA dapat masa last paper SPM.

No handphones to school.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s