Anak kecil dan Broga Hills

Trip yang pertama untuk kami sekeluarga. Ketinggiannya mencecah 400m tingginya. Lokasinya berdekatan dengan University Nottinghill Semenyih. Drive from Shah Alam kalau ikut waktu application Waze ambil masa 47minit.

Biasa kami marathon dan main 4×4 bawa anak. Kali ini kami mendaki bersama mereka pula. Of course I did some research umur climbers Broga paling muda berapa. Dari few blog yang Hana baca paling muda adalah 6tahun. Mungkin kalau search lagi ada kot lagi muda.

A’mmar 5tahun dan ‘Aafi 1tahun setengah. Rasanya macam ‘Aafi paling muda. Kami mula mendaki dari kaki bukit jam 620am. Tau dah memang tak sempat nak kejar matahari terbit. So we go slow and steady. A’mmar panjat berjalan sepanjang jalan. Seronok tengok dia berani. ‘Aafi pula diikat dalam carrier.  Bila kawasan agak tidak curam kami lepaskan ‘Aafi jalan sendiri. Amazingly mereka berdua sangat bersemangat. 

Ramai pendaki pada hari tu. Pelbagai usia dan bangsa. Sudah tentu the boys jadi tumpuan ramai. Kami teruskan perjalanan hingga ke puncak Broga. Pemandangannya sangat indah. Cantik. Masyallah.

Menghala turun dari puncak ‘Aafi mula restless. Penat barangkali. Dengan udara yang sangat nyaman dan duduk dalam carrier belakang ayahnya, ‘Aafi tidur dengan nyenyak. A’mmar turun own his own hingga sampai ke kereta. Alhamdulillah semuanya selamat. Of course the boys kepenatan dan hasilnya seharian hingga ke hari esok mereka tidur.

image

Awal pagi

image

image

image

image

A'mmar dan 'Aafi di first pit stop

image

image

image

Center of attractions

image

image

Otw to the highest peak

image

Laluan ini rumit sedikit sebab harus panjat batu besar itu menggunakan tali.

image

We made it! 400m high. Well done boys

image

As a reward: favorite roti

image

Jumpa cik murni

image

Descending

image

image

Kelihatan 'Aafi sedang tidur

image

image

image

A'mmar slide while descending

image

End of the story. Zzz. Well done my boys. Very proud of you

My tips bawa anak:
1) malam sebelum tidurkan awal.
2) tidurkan anak dengan pakaian yang akan dipakai untuk mendaki. Make sure pakaiannya bukan jenis panas. Tshirt material sahaja.
3) standby shawl / baju sejuk anak dalam beg.
4) air kosong sebotol.
5) roti dan chocolates.
6) topi
7) kasut yang bersesuaian.
8) pampers dan wet tissue (bagi yang masih kecil)
9) baby carrier
10) lepaskan mereka explore while hiking. Mata jangan lepas pandang.
11) extra clothes supaya lepas turun je boleh lap badan anak dan bagi mereka selesa untuk rehat.

Sekian terima kasih.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s