Baju siap atau tempah?

Itu lah tajuknya bila reporter Berita Harian hubungi minta bagi pendapat mengenai ‘Baju siap atau tempah menjadi pilihan?’

Soalan nampak macam senang, tetapi apabila diajukan soalan begitu macam-macam jawapan ada dalam otak tapi nak pilih yang mana satu jadi macam slow. Kat bawah adalah Q&A nya. Reporter: Siti Almizan Aripin dari Berita Harian. Cara interview: online. Thank you technology kerana memudahkan kerja semua orang.

1098305_10153051524145104_1846763580_n

 

1) Q: untuk baju raya selalunya Hana beli atau tempah?

A: Selalunya tempah

2) Q: kenapa pilih utk tempah sedangkan di pasaran banyak pilihan ada?

A: Reason: 1) lebih selesa dengan ukuran dan potongan tailor sendiri dengan mengikut ukuran tepat yang saya inginkan.

2) tak nak sama dengan orang lain. Padahal hakikatnya design yg diinginkan itu memang trend terkini. Contohnya kurung peplum.

3) design dan reka bentuk akan tercetus dari diri sendiri dan beri kepuasan andai kata finishingnya sempurna.

3) Q: jadi tahun ini, bagi merealisasikan baju idaman, sejak bulan berapa hana dah start pikir baju raya dan hantar tailor?

A: Tahun ni hana tak sempat hantar actually. Hehe. Tapi kalau nak menjawab soalan tu boleh aje. Sebab tahun ni kora first time baju raya beli siap.

4) Q: baju siap tu dah beli ke belum? pengalaman beli baju siap untuk 1st time mcamana? dari segi rekaan, cutting, harga…puasa hati tak?

A: Ok untuk merealisasikan baju impian tu tak amik masa lama pun. Hana memang ada tailor yang selalu hana buat baju dengan dia. Basically dia dah tau taste hana and both             of us suka mix and match. Like last year baju hana customed made untuk senang breastfeeding. Aah sakan tahun ni org nak beraya. Hihi. Baju siap beli dah. Sepasang aja.                  The rest hana recycle baju lama and mix n match dengan apa yg ada. So save la cost. Honestly susah nak cari cutting and fitting yang ngam dengan kita. So kena bebetul cari            baru rasa berbaloi membayarnya Im not saying baju siap tak bagus. They are good. But sometimes when the rime we need to pay something, sebagai manusia normal kita                akan jadi teliti dan cerewet. Oh menjawab pada puas hati atau tidak, it depends on my searching.

5) Q: yg beli tahun ni, beli kat mana? berapa bajet?

A:  Just a random butik. Tak ingat beli mana sebab I bought it before puasa lagi and kekonon nak pakai for weddings or function. End up hanya tergantung dalam almari. Baju                 kurung yg bebetul beli dengan niat ‘nak pakai ni for raya lah’ belum beli lagi. Kalau ada kenan di hati maka beli lah. Budget kalau beli siap nothing above rm250-300.

6) Q: kenapa kita orang pompuan ni payah sangat nak ‘kena’ bila beli baju kurung siap eh? banding lelaki ngan anak2.. pendapat?

A: Face the fact: barangan perempuan lagi banyak pilihan dari bebarang lelaki. As for kids what ever diorg pakai pastinya ‘ala so cute.. so cantik.. so handsome’.. Besides banyak             sangat pilihan, secara psychology nya perempuan got this feeling call ‘inferiority complex’. Thats why we will try our best to look good among all the girls.

942468_10153051526145104_117930557_n

Short and sharp. Yang pasti umurku disalah cetak. Adoi, advance umur ku. Hehe.. Selamat Hari Raya Aidilfitri!. Selamat bershopping!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s