‘Aafi Satu Tahun

‘Happy birthday to you.. Happy birthday to you.. Happy birthday to ‘Aafi.. Happy birthday to you..~’

Untuk ‘Aafi ku sayang,

Alhamdulillah setahun sudah umur mu. Pantas betul masa berlalu. It means I am getting old too. Terima kasih kerana menjadi penyeri kepada keluarga kita. Abang A’mmar sayang sangat pada ‘Aafi. Very protective. Everytime Abang A’mmar balik sekolah, soalan pertama dia akan tanya ibu adalah ‘ibu, aafi mana?’. Bila Abang A’mmar masuk kereta, ‘Aafi mesti excited nampak dia. Moga hubungan adik beradik ini kekal hingga ke jannah. Insyallah.

Oh so sorry baby. No birthday party for your first birthday. I did the same to A’mmar too. The reason is because kalau buat party for sure yang over definitely it is gonna be me. Lets save money so that kita boleh buat bila ‘Aafi naik sekolah nanti. Boleh celebrate dengan kawan2. Will find one day and buat small doa selamat among us family.

Sepanjang umur mu setahun, banyak perkara yang kami perasan dimana ia berbeza dengan A’mmar.

1) ‘Aafi sangat attach dengan ibu. Hinggakan ‘Aafi tak mahu orang lain babysit you. So where ever I go, I must tag you along. Eventhough ada time ibu kena tinggalkan ‘Aafi for my daily activity, hati ku tak tenang. Imagine when I need to do house chores, you will scream at me and ask me to carry you while I do it. Mana tak kurus kering ibu dibuatnya. But good for me to tho. I do not need to pay certain amount to get myself fit and back in shape.

2) Kami semua termasuk atok oma, gelarkan ‘Aafi increadible hulk dan international singer. Sebabnya ‘Aafi kalau menangis memang kuat dan high pitching. Tahap mengamuk memang kami tak boleh buat apa. Biasalah, nak tukar ragam. Nama manja dari Ayah ibu for you adalah ‘demasyam’. A’mmar adalah ‘tamusyuk’. Hahaha

3) Dari dalam perut lagi ‘Aafi dah travel. When I was pregnant 6 month, 3 of us went for a Euro trip. So bila in real world, you follow me everywhere dan tiada sikit pun masalah kalau bawa ‘Aafi travel. Your first flying experience was from Alor Star → Klia by MAS at the age of 11th month. Kalau travel by car, senang sangat ‘Aafi duduk dalam car seat. Yes both of you memang senang kalau travel.

4) Kebanyakan pakaian ‘Aafi merupakan hak milik asal A’mmar. Barang masih elok. Tak perlu membazir beli baru. Hensem juga anak ibu.

5) walaupun  dah berusia setahun, ‘Aafi masih minum susu badan. Harap boleh menyusu badan hingga 2 tahun macam abang A’mmar.

6) Anak-anak ibu memang tak suka makan bubur. Kalau pasta laju sahaja. Mana mana lah, asalkan kalian membesar dengan sihat.

7) First hicken pox for your masa berumur 10bulan dan kita berdua kena serentak berjangkit dari A’mmar masa kita join Singapore City Run 2013.

8) you are so active. Ada kalanya tak terkawal. Penat ok. Betul-betul menguji kesabaran kami. Tapi itu adalah normal. I dont have any helper at the same time. So you can imagine how power I am to handle you both. Hihi. Exploring is your middle name. Whatever you jumpa semuanya nak masuk mulut. Jenuh ibu nak kena vakum rumah sentiasa. Most of your activities and A’mmar punya ibu upload at my instagram: hana183i and keek: HanaIbrahim. Well you are famous young man! Thanks to social media. Hihi.

Sekarang ni, banyak sangat kes pukul anak, gangster skolah pukul budak sekolah and kes budak hilang. Kesian ibu tengok diorg. Minta jauh lah dari anak-anak ibu. Itu doa ku setiap hari. Anak-anak ibu untung sebab disayangi oleh all people around you. Harapnya hingga bila-bila lah.

Sekarang Ayah busy sangat. So A’mmar dan ‘Aafi banyak spend time dengan ibu, atok dan oma. Kita semua selalu join marathon bersama. Sebab itu sahaja time yang kita boleh spend time dengan ayah. As for today (13.4.2013), kita ada di Hotel Traders Muar follow ayah ada business trip dengan UDPA Intan Kiara.

Sekarang ni tengah hangat mengundi. 20.3.2013 hari penamaan calon. 5.5.2013 adalah hari mengundi. Ibu takut sangat apa la nak jadi dengan kalian dalam masa depan nanti. Jangan lah kita ditindas. Haha sound so politic? No lah! Kerisauan seorang ibu..

Ibu doakan semoga ‘Aafi sentiasa jadi anak yang soleh, solat jangan sekali kali tinggal, ibu ayah diutamakan, rezeki mesti semuanya halal, jaga Abang A’mmar dan adik2 (kalau ada penambahan), jangan sekali-kali tinggalkan Atok dan Oma. Banyak jasa mereka. Dan juga Wan and Mama Tok.  Bila sampai waktu dan ketika, adik beradik mesti kena look after our business ok.

Banyak pula pesanan!. Standard lah. Aku kan emak! Haha. Have a blast of life sayang ku. I love you so much!.

image

Siang hari 13.4.2013 di Traders Hotel Muar

image

Hari yang sama sebelum tidur.

image

Brothers bonding session

image

Ayah Ibu kalian

Xoxo,
Ibu
13.4.2013

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s