Ayah dah 60tahun

Tiap kali birthday Ayah je kami sekeluarga confuse nak buat apa or nak beli apa. Ayah tak suka surprises sebab bagi dia ‘ayah kena ready sentiasa’. But sorry Ayah, this time round kami terpaksa buat surprise pada Ayah.

Birthday Man with his cake

Birthday Man with his cake

Mastermind: me dan Mak.
Lokasinya: Restoran Kelip – kelip Steamboat, Grill & Cafe Subang Bestari, Shah Alam.
Temanya: Hitam Putih.

Sebulan sebelum 18.03.2013, saya dah menjalankan tugas sebagai postmen. Hantar sms kepada kawan-kawan Ayah. Kali ni saya panggil gang gang sekolah menengah and universiti dia. Definitely Ayah tak boleh jangka.

First sms:
Salam. Saya Hana anak Dato Ibrahim Md. Yusof ingin m’jemput Uncle & Auntie ke majlis ulangtahun Ayah yang ke-60. Ini merupakan majlis kejutan buatnya di mana Ayah sendiri tidak tahu ttg majlis yg kami rancangkan ini.
.. 18/3/2013 (Isnin)
.. 8.15malam
.. Restoran Kelip-kelip Steamboat, Grill & Kafe. Jalan Nova U5/H Seksyen U5 Subang Bestari, Shah Alam.
Sila confirmkan kehadiran sblm 1/3/2013. Mohon kerjasama utk rahsiakan hal ini. Hope u can join us. Tq

Second sms:
Salam. Surprise birthday dinner Ayah (Dato Ibrahim Yusof) ke-60 masih ON.
..18/3/2013 (Isnin)
..Restoran Kelip-kelip Steamboat, Grill & Cafe Subang Bestari, Shah Alam. (Map upon request)
..Jam 815pm.
..Theme: Hitam Putih.
Pada yg sudah reply, tqvm see u insyallah. Dan pada yg masih belum reply, a simple Yes will definitely make my Ayah happy. Have a great weekend. Salam to the family.
-Hana-

Third sms:
Salam. Jgn lupa plan kita ‘Surprise Birthday Dinner DIMY’ pada hari Isnin 18.3.2013 jam 815pm di Restoran Kelip-kelip Steamboat Subang Bestari. Do wear something comfortable with Black White color. Pada yg perlukan map, pls let me know. Ill send u the map. Shh!.. masih secret kita lagi ok!. Have a great weekend. See u on Monday!. -Hana Dato Ibrahim-

Ini la perangai Ayah dimana suka hantar sms berkali-kali sebab paranoid ada yang tak terima jemputan. Alhamdulillah ramai respond. Happy bila tengok gang-gang Ayah datang dengan baju mengikut tema dan sempoi. Mak drive Ayah ke restoran. Mak terpaksa buat ayat kata ‘the kids are planning birthday dinner di kelip-kelip for you. Just us only’. So Ayah agak relax sikit lah.

Bila Ayah Mak sampai je corner restoran, ayah kata ‘eh ramainya orang! Kan Isnin tutup kedai’. Bila Ayah turun kereta je, the guests tepuk tangan. Haha itu kelakar but thats the oldskool way yo!. Ayah betul-betul tak sangka yang hadir tu semua gang sekolah dan universiti dia.

580040_10200339048051561_1329785397_n DSC_6131 IMG_4379

Menu yang disediakan Restoran Kelip – kelip Steamboat, Grill & Cafe Subang Bestari adalah steamboat grill, nasi briyani ayam kambing, oglio olio, bolognese, chicken pamegana and desserts. Hoho kenyang syukur!!! Birthday cake disediakan oleh Fidi Bakery. Desserts disediakan oleh kelip-kelip. Oh tersangat kenyang dan semua yang hadir teramat seronok dengan juadah hidangan.

Seperti biasa Ayah mesti nak berucap. Ucapan dia kali ni sangat menyentuh diriku…

Aslmlkm sahabat2, 1. Terima kasih dpt hadir sama. Benar2 kejutan kpd saya. 2. Syukur alhamdulillah dpt bersama2 semalam dlm suasana gembira selepas perjalanan yg jauh – 60 tahun – dlm rahmat Allah. 3. Kegembiraan di kurniakan Allah dgn: . isteri yg baik & taat, . anak2/menantu yg sentiasa boleh dihubungi dgn mesra, . cucu yg sihat sempurna, . saudara mara yg sentiasa bersama bila diperlukan, . jiran tetangga yg akrabnya lebih dari saudara mara, . sahabat2/rakan sekolah yg buat kita sentiasa berasa muda (dgn imbauan semasa sesama bersekolah). 4. Semoga Allah terus merahmati perjalanan ini dgn kesihatan yg baik & ingatan yg tidak berkurangan. (Ini rumusan dari ucapan Ayah)

Happy me after the hard work

Happy me after the hard work

577934_10200339049691602_74024842_n 20130318_220248 20130318_222310_1

XMR's staffs

XMR’s staffs

Walau dicincang tak akan putus. THE YEM's

Walau dicincang tak akan putus. THE YEM’s

Buku khas untuk Ayah. Semua yang datang akan ambil gambar dan tampal dalam buku beserta ucapan.

Buku khas untuk Ayah. Semua yang datang akan ambil gambar dan tampal dalam buku beserta ucapan.

Kak Zana yang sentiasa kuat

Kak Zana yang sentiasa kuat

Cikgu Nazri. Kami membesar depan matanya

Cikgu Nazri. Kami membesar depan matanya

Speech

Speech

Buddies.. Ayah and Malaysian Papa Rock. Uncle Ramli

Buddies.. Ayah and Malaysian Papa Rock. Uncle Ramli

Gang Haji

Gang Haji

The gang. Old boys!!

The gang. Old boys!!

The Old Boys's wife

The Old Boys’s wife

IMG_4375

Aishah & 'Aafi

Aishah & ‘Aafi

Orang kuat Kelip=kelip. Well done boys

Orang kuat Kelip=kelip. Well done boys

Ma brah

Ma brah

IMG-20130319-WA0018

Siblings

Siblings

Cousins

Cousins

gang mak

gang mak

Seronok bila tengok Ayah happy jumpa kawan2 dia. Terima kasih pada yang datang dengan sportingnya. Selamat hari jadi Ayah. I always look up for you. My role model you are. You are the best among the best. I love you.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s