Chicken pox

A’mmar didapati positive chicken pox selepas cuti CNY. Sekolahnya tutup lebih awal dari sekolah lain untuk perayaan itu sebab ada lebih dari 20 orang student didapati positive chicken pox. After 2weeks which is after CNY, kami ke Singapura untuk Singapore Safari Run. Habis saja race tu masih tidak nampak tanda-tanda ketara lagi pada A’mmar. Selang beberapa jam selepas mandi bagai semua, baru la nampak macam ada gelombong berair di area badan A’mmar. Saya terus freak out. Ye lah!, mau tidaknya sebab saya tak pernah kena. Segera kami keluar dari Singapore dan singgah Restoran Singgah Selalu JB dan bagi A’mmar minum air kelapa.

Terima kasih kepada Mak saya kerana memahami saya yang sangat paranoid. Selama 2minggu kami anak beranak duduk asing. A’mmar duduk dengan oma atoknya dan kami berhubung melalui Tango sahaja. Drama kan? Puncanya saya paranoid. Dijaga rapi oleh Omma sepanjang A’mmar positive chicken pox. Even my in law pun datang risaukan cucu. Alhamdulillah A’mmar kuat sebab tak demam langsung. Afer all masa dia umur satu tahun, kami dah ambilkan vaccine untuk chicken pox. So tak besarlah mende halahnya. Tetiap hari A’mmar disapu dengan Callemine Lotion. Tak de pula A’mmar mengadu gatal. Maybe sebab Mak jaga patang makannya kot. No telur, minyak, kicap!.

Why bila chicken pox sahaja tak boleh makan ‘telur, minyak, kicap’ ye? Apa beza nya dengan berpantang makan ketika dalam pantang bersalin? Anybody can give me a solid answer?.

Ngam 2 kali Ahad since A’mmar kena, saya dan ‘Aafi pula positive chicken pox! Detected di Singapura juga ketika trip kami untuk Singapore City Run. Internarional sungguh ye! Dalam pada nak mengelak, terkena juga. ‘Aafi bebetul keluar banyak masa the next day (Monday) time trip kami ke Legoland. Hahaha sempat lagi!. Saya mula rasa sengal sakit badan hari Isnin juga.

image

image

‘Aafi dengan Callemine Lotion

image

image

Memandangkan saya first time kena attack maka bare with my post ni ye. Pengalamannya memang memenatkan especially bila dia tangkap segala urat dan sendi sendi tua ini. Nasib ‘Aafi pun kena so a mother should be a hero in his eyes. Aichewah!! Haha. Ku gagahkan aje!. Tak sempat nak demam sebab terus telan active fast. Sampai sahaja Shah Alam, mak terus bagi satu ubat namanya NEEMS. Memang tiada demam dan sakit sendi. Akan tetapi tahap kegatalannya sangat tidak terkawal.

Jangan garu!!” pesan Mak. Ku turutkan perintah walaupun ada terbabas sikit. Callemine Lotion dan daun semambu tak jalan untuk diva tua ni. Terima kasih pada kawan-kawan yang suggestkan saya ubat klinik. Memang tiada gatal.
image
image
Kini dah hampir 2minggu teekurung di rumah. Terima kasih Mak, Ayah, Suami dan kawan-kawan. Hampir pulih kami. Kini dalam proses menghilangkan parut. Petuanya senang sahaja “Jaga Makan”.
image
Bersempena dengan sakit ni, baru saya perasan yang makanan harian ku oenuh dengan minyak dan telur dan kicap sometimes. Memula agak blur tak tau nak makan apa. Thank you to my adik Shuhid yang sedang dalam program 8weeks challenge eating clean. So makanan harian ku banyak refer pada dia. Dalam secara tak langsung kami anak beranak berdiet. Gitew…

Xoxo Yong Hana

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s