Homemade Roasted Chicken

Well it is my first ever attemp cooking it with a help from Mak and Google. Hub and Son love it so much. Not praising myself but its a fact yo! Hahaha.. Terima kasih. Lepas ini akan ku masak lagi. Let me share my way of hentam memasak juadah ini.

Bahan-bahannya:
… Ayam. Sukahati nak seekor atau sebahagian atau bahagian bahagian tertentu.
… Bawang besar holland
… Carrot
… Potato
… Lemon (kalau tak ada pun tak apa)
… Daun ketumbar
… Tomato
… Olive Oil
… Herbs rosmary (tak ada pun tak apa.)
… Black papper.

Cara-caranya:
Pre-heat oven at 240’c for 15minutes.

Alaskan tray oven dengan alluminium foil..
Sapu olive oil di foil itu..

Ayam di perap dengan lumurkan bawang putih, bawang merah, garam sikit. Kalau nak ada additional flavor lumurkan mustard. Ikut suka hati tekak chef.

Susun ayam atas tray yg dah di alas dengan alluminium foil tadi.
Segala bahan2 sampingan tu, susunlah ikut sedap mata memandang chef setelah dipotong mengikut seni gaya tersendiri.

Bila semua bahan dah di atas tray maka taburkan daun ketumbar, rosemerry, blackpapper, tuang olive oil sikit dan perah lemon/limau kalau ada. Kulit lemon or limau tu letakkan aje atas tray tu skali untuk dibakar.

Kalau nak sedap, tutup tray tersebut dengan alluminium foil. Baru resap semuanya. Jangan lupa tebuk2 dengan garfu alluminium foil itu.

Cara membakar:
Masukan tray hidangan dalam oven and heat it up to 200’c untuk 45minit.
Sentiasa check dah masak ke belum.

Confident je ayam tu dah masak, apa lagi tunggu??? Makan laaaaaahhhh!!!!

image

Bersiap sedia untuk dibakar


image

Proses membakat sedang berlangsung. Nervous rasanya masa ni.


image

Tadaaaaa. Siap!


Oh boleh dimakan dengan segala sos yang ada di rumah kalian. Pilihanku adalah Cheezy Cheese. Its powder base. Senang sahaja cara nak siapkannya. Hanya campurkan dengan air panas. Memang AWESOME TEBABOM! Kalau nak dipping sos Cheezy Cheese ni sila roger saya.

image

Pasti anda tak akan kecewa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s