Umrah 2011

Alhamdulillah. Setelah 10 tahun tidak berpijak ke Tanah Haram, tahun ni kami sekeluarga sekali dengan A’mmar di jemput oleh Tuan nya sendiri untuk ke Rumah Nya. Seronok tak sangka apabila diberi peluang lagi ke sana. Trip kali ini agak berlainan sedikit kerana tiadanya arwah Nenek bersama kami dan anak ku A’mmar ikut sama menunaikan Umrah. Al-Fatihah untuk nenek… Obviously ini kali pertama memikul tanggungjawab sebagai seorang ibu dan seorang isteri yang kerap mengerjakan Umrah berbanding suami, maka perasaan risau, takut, gelisah semua nya bercampur baur. Sebelum ini tidak pernah ku punyai perasaan ini. Barangkali ini la perasaan kedua ibu bapa ku tiap kali nak bawa kami ke sana. Persiapan? Fuh..memang dasyat. Ku kena pack bag untuk 3 orang (diriku-suami-anak). You can imagine how I was that time. Can you? *hehehe* Disebabkan ini kali pertama nak bawa anak sendiri, maka ku bawa semua baju dan seluar A’mmar supaya di Tanah Haram nanti tidak perlu lah nak shopping lagi *straight face*.  Begitu juga dengan diri ku, bawa apa yang ada sahaja. I don’t plan to shop. *straight face again*.  Plan to packed light but it does not happened! So at the end, me and A’sim kongsi bag dan A’mmar ada bag besar sendiri. College? I have to talk 2 weeks off and Alhamdulillah College approves my leave. Yeay!!!.
A’mmar sangat teruja dengan name tag dia
Mak’s friend who came to sent us off.
My father in law
Along – Dilla

Haa…. KLIA..Lama tak jejak KLIA and berlagak sebagai seorang penumpang. Hahahah! Seriously ok! I miss travelling by plane. *hint hint*. Ramai yang hantar kami termasuk my 2 good friend, Adila and Along. Thank you for sending me even you have to wait for 2 weeks disebabkan miss communication.  At first we were told by the agent that we will be travelling by Saudi Air and the duration of staying is 14 days. But end up upon checking in, we received EMIRATES boarding pass and 12 days of staying. OMG!! Emirates weih! So ‘sex & the city’! Hahaha. Ok saya jakun sebab all this while I only travelled with MAS. Ok stop laughing now….

Son and Dad
Us before boarding on Emirates
KUL-DUBAI-MADINAH. 

Emirates is super awesome! I can see the plane take off from my seat and I can make calls from seat to seat. Everything went well same goes to A’mmar. But there was an incident happened when we reach Dubai Airport. A’mmar punya pampers dah penuh and bocor. Seluarnya habis lencun basah!. Disebabkan baru first time travelling with small kid, I have to slap my face for not bringing any extra pants for him. The extra pant that I brought, dia dah pakai. Satu airport Dubai kami cari seluar for A’mmar but no luck. Discrimination sungguh tak jual seluar lelaki!. *off record please* Since there was a plenty of time (3 hours transit), I washed his pants and dried it and wallah!, dapat pakai balik. J. Dubai – Madinah took around 6 hours kot. Can’t remember. Slept all the way.

Jakun face of us
SEMPAT LAGI
Sheda and Mak We
Take off view…cool right??
Him and his ipad
Sementara tunggu seluarnya kering
Toys toys toys
YUMMY YUMMY YUMMY
Paste one of this on your seat.
 MADINAH AL-MUNAWARAH
We stayed at Al-Mubarrak Hotel. 100 meter away from Masjidil Nabawi. I was so surprised because they got NEXT, H&M, Starbucks and I was wondering where does all my shopping spots that I used to shop before??? VANISHED! Very modern the city now. Bought the local simcard so I can contact my BIL and in-laws back home who missed A’mmar so much. We stayed at Madinah for 6 days. Manage to enter Raudhah EVENTHOUGH we need to crash in like we were in the rugby game and manage to spend most of our time in Masjidil Nabawi. It is a huge Mosque now. One of the days dapat jumpa Kak Umie (Umie Aida). Dia mengerjakan umrah bersama suami. 10 tahun dahulu di tanah Haram lah pertama kalinya kami bertemu dan Alhamdulillah hubungan persahabatan berkekalan hingga ke hari ni.
Travel light? NO WAY!
Masjidil Nabawi
Kesian, kat Malaysia tak jumpa macam gini
In Raudhah
Kalimah ALLAH… Ini bukit magnet. Just discover 20 years ago
Harness… For his safety
With Kak Umie
Brail Al-Quran
At Masjid Quba’
Bukit Uhud
 
View dari Bukit Uhud

Air Zam-zam
Keluar je Nabawi dah rambang mata…jangan tertipu, dalam telekung ada shopping bag
Always with his phone

 Inside of Nabawi..

 Selepas sesi luahan perasaan… i miss you bro

 Our entrance

 Payung akan dibuka pada siang hari… Malam dia tutup

The best ice cream in the world!!!

Siapa datang ke Tanah Haram tak pekena ini memang tak sah la.

MAKAH AL-MUQARAMAH
Perjalanan ke Tanah Haram mengambil masa dalam 8 jam gitu. Alhamdulillah bas kami tidak penuh. Comel sangat maisng masing mengenakan pakaian mengerjakan Umrah serba putih. Even A’mmar pun pakai Ihram.

All in Ihram

Sebak rasanya nak meninggalkan Kota Madinah. entah bila bolaeh ke sana kembali. Dalam 45 minit perjalanan dari Kota Madinah, kami berhenti di Bir Ali untuk memasang niat Umrah. Pasang sahaja niat umrah maka pantang laeang ketika dalam ihram harus lah dijaga hingga selesai bertahalul. Laungan labaikallahh humalabait..labaikala syarikalakalabait…innalhamda wani’mata..lawakalmulk..lasyarikala.. akan kedengaran sampai lah senyap sunyi bas sebab semua terlelap tidur. Oh!, A’mmar tak perlu dipasangkan niat untuknya sebab dia masih kecil lagi.🙂

Pit Stop for dinner
Terucap di bibirku tatkala tibanya di Kota Mekah. Hanya ku panjatkan syukur kerana dapat diberi peluang lagi sekali untuk ke sana,  Cantik nya Kota Mekah yg di terangi dengan lampu-lampu dari Masjidil Haram. MasyAllah. ‘Kumpulan jemaah 9 orang sila turun di sini’. SINI?? HERE?? THIS IS ABRAJ TOWER!!!. OMG! Sangat tak percaya please when the guide announce that. We never ever dream to actually stay in that building. For rhose who done know what is Abraj Tower; it is a building with 5 stars rating hotels inside one building with a shopping mall. 10 years ago when it was still under construction, I said ‘mampu ke kita nak duduk sini satu hari nanti? Mahal ni~’. But this time, we are the residents of the tower!!! Alhamdulillah. We were like so jakun ok. Three suits room for us and that makes our life there superly marvelous!
Abraj Tower

Once everyone settle down with the jakun-ness, our guide came to Ayah’s room to explain about the Umrah. He will guide us through out performing our first Umrah. A’mmar pun ikut kami sama. 7 round around Kaabah+7 round back and forward from Safa to Marwah+Tahalul = Complete our first Umrah.

Done performing our 7 round around Kaabah… Our first Umrah together
Tahalul. Last time Ayah did this to me and now it is Hubby’s turn. Alhamdulillah. 
Before
After

We stayed in Movenpick Hotel and Residence. Very nice and comfortable hotel. We did Umrah two times only. Walaupun sedikit tapi tak apa, asalkan kami berpeluang untuk menunaikan nya. Bangga hati ku dengan Suami yang terpaksa mengerjakan Umrah dalam keadaan kaki yang kurang kuat akibat kemalangan dan Sheda yang masih dalam kesedihan akibat kehilangan seorang insan yang disayangi nya akibat barah otak. Allah Maha Mengetahui. Banyak juga tempat yang kami lawati di sana. Seronok suungguh sepanjang kami berada di sana, Walaupun dunia menghadapi masalah ekonomi, bencana alam dan peperanagn tanpa henti, maka di Tanah Suci, perasaan takut mahupun risau tidak pernah wujud. Barangkali kerana diri kami dekat dengan penciptanya ketika di sana. Dari segi makanan memang terbaik! A’mmar pula senang sangat kendalikannya. Alhamdulillah. Harness di badan tu lah kawan baiknya. Ipad juga di bawa ke mana mana sahaja. Lepas ini ku tak takut la nak travel bersama anak kecil.

 9 of us..

 inside Haram

 Tapak asal Masjid di Hudaibiyah

 A’sim dapat solat 7 saf dari multazam

 Our first tawaf bersama

 Angah dikejarkan ke emergency sebab keracunan makanan

 Ayam golek!!!

Solat dalam shopping mall


Bila hair nak balik aduhai sayunya hati masing-masing. Boleh ke kami datang lagi? Ada peluang lagi ke? Mampu ke? Layak ke? Ya Allah, berilah peluang kepada kami sekeluarga untuk ke Tanah Suci mu lagi. Di sempatan ini, ucapan terima kasih tidak terhinagga untuk Ayah Bonda ku atas peluang kali ini. Doa ku semoga ku dapat jadi macam mereka. Hampir setiap tahun ke sana dan bawa sekali seluruh keluarga dan sahabat terdekat. Murah rezeki mak ayah. Alhamdulillah. A’sim kata kalau ada rezeki, destinasi wajib setiap tahun kami adalah Tanah Suci. InsyAllah.Kini kami dah kembali ke dunia yang nyata. Penuh dengan dugaan dan liku-liku kehidupan. Harus berdepan dengan insan-insan yang tidak pernah senang dengan orang lain. Masyallah, rindunya diri ini pada tanah suci. 
At the Jeddah airport 

Sementara menunggu drama yang dibuat oleh pihak Saudi, begini lah keadaan kami.

Back to reality

6 thoughts on “Umrah 2011

  1. Awesome post babe! Rindu gila kan once dah pegi sana? Rasa mcm takmo balik. Raudhah tu la yg paling tak bleh blah. Boleh aku tersepit in between dua bontot mak arab besar gilaaaa masa nk kua Raudhah tu *mentang2 aku kecik depa buli aku* Eh ko dok kt tower? Bestnya! Mari pergi lagi tahun hadapan (or tahun ini bagi aku)🙂

    Like

  2. Alhamdulillah

    Sampai jugak ke rumah Allah, diberi keizinan utk buat umrah n dapat family yg paling best menjaga I sepanjang perjalanan. Memories like this is a treasure that I'll keep close to my heart. Thank u so much for everything. Hopefully we'll get another chance to be there again, insyaAllah😀

    I'm so much better after this trip, heals my soul n makes me closer to The Creator. Love u bro!

    P/S: Sorry for any mishaps/inconvenience that has happened throughout our journey, especially u-know-what time. Panic but relieved Allah gave me a chance🙂

    Like

  3. sheda: jangan nak sorry sorry sangat la bro! Im happy if you feel much more better now. Alhamdulillah. All the hidden cries semuanya diubati.🙂 Have faith in everything ok. Be strong and appreciate every single second of our life.

    Yana: Lets go bikin yearly event..WAH!!

    Like

  4. bila baca blog kamu ni, terasa amat rindu untuk ke Tanah Suci. MAk doakan semoga semua doa kita dimakbulkan. semoga Allah memberi kita kekuatan untuk mengharungi hidup ini dan menampahkan rezeki kita supaya dapat ke sana lagi. Maybe with all the 9 plus plus. BErtekadlah kamu untuk mengerjakan fardhu Haji pulak! lepas tu kalau nak ke Umrah setiap tahun pun boleh n tak terasa terhutang untuk ke seluruh pelusuk dunia!

    Like

  5. salam… terbaca blog akak..sayu je hati.. terasa keindahan disana, anugerah Allah.. syukur ku panjatkan… smoga diberi kesihatan dan peluang untuk kesana..

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s