Baby’s Harness & Neck Float

Sepanjang siang ku habiskan masa dengan menghadiri kursus umrah bersama Sheda di bawah anjuran Zahafiz Travel & Tour. Ini hari taklimatnya mengenai perkara -perkara basic sahaja. Tujuan ku kesana adalah untuk meneman Sheda yang merupakan first timer akan mengikut kami dan untuk refresh diriku kembali tentang pengerjaan umrah. Haish, tak sabar rasanya~

So, penceramah tu ada pesan kepada para jemaah ‘pada sesiapa yang membawa anak kecil, disarankan supaya memakaikan tali atau harness pada anaknya sebab ramai lagi jemaah lain di sana. Ini untuk keselamatan anak-anak tuan-tuan dan puan-puan’.

Time ni I was like NAH HAMIK KAU!. Immedietly I tweet and fb saying ‘ok org Arab pun ikat anak-anak diorg dengan bertali sepertimana yang ku pakaikan A’mmar tali (harness) and and feedback yg ku dpt rata-rata berkata ‘ei buat anak macam anjing’. I think this is how our culture think! Sila beropen minded sikit ye. Its for the sake of his safety. Setiap perbuatan dimulakan dengan NIAT!’

Dan antara respond yang ku dapat:

  • Oh mmg ‘ppl’ will say dat. But u r his mother. Keep on doing what’s best for yur son. Key word, ignore!🙂
  • alahai…mmg da ramai kot org buat skrg…ikat anak..snang nk jaga kn?..bdk2 skrg kn sgt aktif…just ignore what ppl say hana…u did right! 
  • Kak..people will never stop talking!! fikir yang terbaik n buat je yang terbaik..sebelum ape2 jadi kt anak..menyesal xsudah plk nnti..
    klu xpakai harness plk..anak lari sane sini..org akan ckp ‘anak sape lah ni..!!’ they still gonna talk rubbish
  •  ala Hana,parents aku dari arwah abg aku smpila adik aku yg bongsu mmg dia pakaikan kitorg tali tu so tak hilang n tak gi jauh.imagine its been used since 1978 so no hal la Hana.gunakan aje..biarin apa saja org nak kata.mcm ko ckpla,yg penting niat kita…
  •  i did the same thing (pakai harness) to mulia waktu we all pegi umrah dulu. Senang sikit nak beribadat..Kalau tak, lagi bahaya (he will run and tak tau pegi mana) plus kita takleh nak beribadat.
  •  ala hana..org kat china,siap gari anak kaki tanga kat tiang,dalam umah tu..sebab kadar penculikan kat sana sangat tinggi..org bongok,memang akan cakap cenggitu..ko bubuh safety harness,org kata ikat anak cam puppy,kang kalau dah kena culik,org kata tak pandai jaga anak,kang ko dukung atas kepala,org kata,manjakan anak plak..sumer serba tak kena la..moral of d story: abaikan saja menda2 yg bleh menyakitkan hati mu..sekian tima kasih..

After all before this memang ku dah pakaikan harness pada A’mmar. Bermula masa bulan Ramadhan yang lalu. If i dont put him in that obviously I can’t perform my Tarawih. So for umrah, baby’s harness gonna be A’mmar bestfriend.

*info: Rm39.90 – Any MotherCare

 

 

Baby’s harness reminds me on Neck float. Neck float is for babies from 3 month up to depends besar mana babynya. So when A’mmar was 2month old, I browse throught the net searching about the swimming techniques for him. I found the Baby’s Neck Float. At first i was like shocked sebab macam first time and ‘selamat ke?’. I youtubed it and I said ‘why not I try! Tak cuba tak tau’.

   

So you can see that it is SAFE and RELAXING for him. To new mothers, buy this for your baby. They will sure love it! 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s