Selamat Tinggal Selamanya

101010

Had a very hard time writing this entry. Its about someone that I love and care. Hajjah Indun Binti Jarum. Nenek ku yang telah dipanggil oleh penciptanya untuk pulang dan tinggalkan kami selamanya. Punca pemergiannya adalah kerana nenek jatuh ketika hendak menunaikan solat Zohor.

Jam 12.55pm ketika HI dalam kelas Biology, dapat sms dari Mak and tak panic sangat but I forward it to all my cousin..

Mak: Nenek jatuh lagi. Nadi dia stopped. We hav to prepare for the worst. Tolong call Ani ambik ayu skrg.’
(ani is our daily maid)


Hana: Mak tinggalkan Ani at my house and letak A’mmar kat rumah Hanim (my neighbour)

Mak: ok mak tinggalkan Ani kat your house and A’mmar mak bawak

Dalam ketenangan ku, ada juga rasa risau. I sms message to all my cousin ‘I just got sms from Mak teh who got call from Mak We saying that nenek jatuh and nadi stopped!. Im not sure how far it is true but do prepare for the worst. Please inform your parents immedietly’

Once the class is on break, I call mak and ayah picked up the phone. Time ni dah rasa pelik dah sebab kenapa ayah ada rumah at this hour???

Hana: Ayah, hows nenek?
Ayah: Nenek kamu dah tak ada..
Hana: Ya Allah!!!!!!! Aaaaaaa….
Ayah: Along! Listen to me! Kamu dah tak ada nenek! Speak to your mother now.
Mak: (crying) Along.. Nenek dah tak ada nak..
Hana: Innalillahwainalillahhirojiun… Maaaakkk… (Gugu+nangis+confuse+shock)

Mak: Sabar Long..jangan nangis..kita redha ye..Along nak mak amik along ke sekarang?
Hana: (Masih menangis (dalam class) tak tau pe nak cakap) Along balik dengan A’sim la mak
Mak: ok kita jumpa di Tanjung Malim ye..

Classmate saw me crying and ask why. I told her and I packed my bag off to wait A’sim fetch me.

Hana: B….
A’sim: Yang.. Nape yang???
Hana: Nenek dah meninggal B… Jom balik B..
A’sim: ok ok. U tunggu I kat tempat biasa k. I datang sekarang..

While waiting for A’sim to arrive, I call all my mum’s friend yang ada in my phonebook and deliver them the story. I still can’t belive it that nenek actually gone because nenek tak sakit. She felt!. I start to believe it when Angah called me and said Along.. Its true that kita tak ada nenek dah. I’m here and baru ada 6 orang sampai tengah baca yassin. Yang lain semua on the way.. I broke down and I have no words to say to him unless CRYING..

She’s proud of him. Thank you sayang

Once A’sim arrive we ride back to our house and pack whatever that I can grab. With a high speed limit on a bike I keep on praying and recite surah for Nenek. Ralatnya hati kami berdua sebab we were in Tanjung Malim the night before she died. But hati time tu berbelah bagi ‘nak singgah ke tak’. Sebab kami bukan sendiri je, but there was other friends who was with us and A’sim naik motor and its raining and it was late. So we decided to head home straight away. Called Nenek’s house but no answer. On the bike, Azman keep on bbm-ing me about the updates on what they are doing.

We arrived just about the solat jenazah selesai. I rushed inside and nenek dah pun dikapankan. Sat beside her body and cried ask for forgiveness. Ayah asked one of the uncle to buka the kapan so I can see her for the very last time. Macam biasa, air mata tak boleh menitik di muka jenazah. As I wipe my tears it keep on falling. I just can’t stop it!. Nenek macam tengah tido. Tak macam orang meninggal pun. I kissed her forehead and wish goodbye forever. Nenek diangkat untuk terus dikebumikan. Di tanah perkuburan I was a strong girl at the beginning. When the time nak tinggalkan kubur nenek, I just can’t do it. Bila family semua keliling kubur ayah cakap ‘mak, kami balik dulu ye. Anak anak mak dan cucu mak semuo ado sini. Terima kasih mak. Mak seorang isteri yang bagus. Anak yang baik. Ibu yang baik. Kami pulang dulu ye. Kita jumpa lagi nanti’. Ayah made evryone sebak!. Dengan berat, kami tinggalkan nenek keseorangan selepas 7 langkah.

Last photo of us together

Sebak sebab:
-cara nenek pergi amat mengejutkan.
-nenek dalam wudhu nak menunaikan solat Zuhor.
-cuaca sangat nyaman.
-puas menjaga nenek masa dia sakit operation dulu sebab I’m the only cucu yang kendalikan usus dia and najis2 dia masa lepas operation.
-ralat tak singgah umah nenek a day before.

Kini Mak We (my eldest aunty yang jaga nenek) tinggal seorang sahaja di rumah. She sacrificed everything for her late mother and not getting married just to take care of her. Even nenek kawan gaduh dia hari-hari, but mana ada mak yang tak sayang kan anak kan?. Now nenek hanya dalam kenangan. Moga rohnya dicucuri rahmat dan digolongkan dalam golongan orang yang beriman.

Terima kasih nenek sebab jaga along masa along kecil, curahkan kasih sayang, terima suami along sebagai cucu menantu dan sayang sangat pada A’sim, bagi duit pocket walaupun along dah kawin, percaya along kendalikan usus nenek yang sakit dulu dan membesarkan Ayah along sampai dia menjadi seorang yang berjaya kini. Terima kasih. Moga kita bertemu lagi di alam lain nanti insyAllah. I miss you and everybody miss u termasuk cicit nenek A’mmar yang rindukan Nyanyang dia. Kami rindukan lambaian and berbual dengan nenek.πŸ˜₯..Al-Fatihah$..

6 thoughts on “Selamat Tinggal Selamanya

  1. Such a great loss to ur family. I remember visiting ur grandma with u at SMC when she's about to have her operation. Allah loves her Hana. Like u said, she passed away very calmly. Semoga tenang di alam sana. Al-Fatihah.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s