Assalamualaikum Ramadhan

 -SALAM RAMADHAN DARI KAMI-

Syukur Alhamdulillah dapat HI dan kaum keluarga semua bertemu dengan bulan yang paling mulia. Seronok tak terkata-. Masa nak menunggu kehadiran Ramadhan, macam-macam berlegar dalam kepala HI but bila tiba je bulan mulia ini, semuanya dissapear. Today baru nak masuk hari ke-4 berpuasa. Alhamdulillah setakat ni tak ada ‘masalah’. Hehehe. Cuma agak mempunyai sukaran untuk bangkit sahur. Mana taknya, tido kul 2 atau 3 pagi sebab time si kenit tu tido je I can only concentrate on doing my house chores and paper works.

Malam pertama bertarawih di Masjid Negri Shah Alam. MasyAllah, ramai nya umat! Mengalahkan solat Jumaat. Seronok rasanya macam gitu! Harap berkekalan at least first 10 night. Sebab kalau kita berterawih continuously for 10night in a row, insyAllah kita akan ditemukan dengan Malam Lailatul Qadar. Amiiin.. Bila tengok keadaan kecoh-kecoh nak gi solat terawih, teringat HI pada Tanah Suci. Rindu teramat rasa diri ini nak kesana. Dah 10 tahun tak ke sana. Moga satu hari dapat HI kembalikan zaman seperti mana Mak Ayah HI bawak kami sekeluarga setiap tahun ke Tanah Suci. Itu impian ku. InsyAllah.

Malam ke-dua, kami bertarawih di Tanjung Malim bersama nenda ku. Ini memang dah macam perkara wajib every year. Hari pertama berbuka puasa mesti di rumah nenda. Macam-macam lauk yang di masak oleh Mak Wa (my aunty yang jaga nenda). Semuanya ada favorite masing-masing. Biar lauk tak matching janji semua orang ada lauk favorite masing-masing. Baik Mak Wa ni. Sayang sangat kat dia. Kami bertarawih di masjid baru. Baru sgt disiapkan. Cantik masjid nya. Seronok agaknya kalau dapat bina masjidkan? Orang takkan putus-putus solat di situ and sudah pasti kubur kita sentiasa terang. Tapi ayah kata ‘it is not that cheap to built a mosque’. Janji Mr.Hubby andai kata dah banyak duit nanti (ammmmmmiiiinnnnn), salah satu benda yang harus buat ialah buat masjid atau buat sekolah Tahfiz Al-Quran.

Malam ke-tiga supposedly bertarawikh di masjid 7 je tapi HI lagi suka di Masjid Negeri because it always remind me of Tanah Suci. Tergesa-gesa nak ke sana tu la yang seronok. Heheeh.*wink wink*.. Well if you have experience bertarawih di sana, you might understand what I am saying. Punya lah seronok bila dpt tau imam dari Masjidil Nabawi Al-Munawarah yang akan mengimamkan jemaah! SubhanAllah, sedapnya bacaan nya. Mendayu-dayu sangat. Macam la HI faham..*smile*. But its true, sedap sangat. HI buat penuh malam tu. Same goes to the rest of the family. Rugi rasanya kalau balik awal buat 8. Imam Syeikh Noor Manee (ejaan nya salah) menangis masa baca doa kunut. Kita yang tak faham ni pun sebak sangat!. Seronoknya kalau dia dapat imamkan setiap malam. I’m not saying our imam is no good but I just miss everything about Mekah and Madinah. Btw, kami berbuka di rumah my parents. Sedap lauk yang bonda masak. She’s always the best.

Sekali lagi terlajak sahur untuk. Tau tau dah 630. Stress sangat bila tak bangun sahur ni. Badan penat sangat. ‘Terlajak perahu boleh diundur, telajak kata padah binasa. Terlajak sahur sendiri tanggung laparnya’. *tak pandai sungguh bermadah ni*. Tapi tu la nikmatnya Ramadhan ni, biar berlapar tak sahur, takkan kita rasa beban and lapar tak agak-agak. Allah Taala tau apa yang dilakukan-Nya. It reminds me during I was pregnant to A’mmar. I was 8 month during Ramadhan that time. Syukur Alhamdulillah and I’m so proud of it, I managed to puasa penuh and bertarawih lebih dari apa yang dijangkakan. So there is no such thing as ‘baby dalam perut lapar’. Thanks to my beloved Dr.Siti Esah (kpj specialist) ajar macam mana nak atasi lapar.

The best thing about this year Ramadhan is that A’mmar followed me to tarawih every night. He behaved accordingly. Tak susah mana pun yang selalu diperkatakan ‘susah bawak anak gi terawih ni’. There’s even mothers yang bawak baby lagi. Letakkan dalam baby carrier lagi. I salute those mothers. As for A’mmar since that dia dah boleh berjalan and lari sini sana, I bought him a harness!. Its only RM45!!. The harness attach to his body and I attach the loop in my leg. Orang kate ‘buat anak macam belaan’. ITS NOT!. Niat tu kena la elok. Nak permudahkan urusan and nak bagi solat khusyuk.

Now, we are on the way back to Kedah. Puasa mesti balik. Seronok roadtrip macam ni. Ramai sangat drivers yang mengantuk. Accompanied Mr.Hubby along the way. Nasib ada blackberry ku ni so boleh la nak online. A’mmar tengah tido di belakang. Such a good boy. Always put a smile to everyone. Syukur Alhamdulillah. Btw the whole day today I baked bread pudding. Friends order. Selling at RM48 each. Today ada 5 order. After that balik masak for berbuka and packing. Thank God Mr.Hubby help me to prepare the food. He’s such a great man!.

That’s all for now. We are about to arrive. Few more km. *excited*. Would like to take this opportunity to apologize to you for every wrong doings that I’ve done, words that I used and halalkan makan minum ku. I’ve forgiven all of you for those who have hurts me. Yang baik datang dari Allah s.w.t and of course the bad part is from me. I’m just a normal human being. Salam Ramadhan from me, A’sim and A’mmar.

Love,
Hana Ibrahim

6 thoughts on “Assalamualaikum Ramadhan

  1. nurill: alhamdulilah. He is. Selamat bertarawih to u too. Nanti ada kelapangan jom buka sama k

    peah: selamat berpuasa to u too. Tak la insaf mana pun. Just bercerita dari my own thought. Heheheeh

    Pu3: Ala, napa la u nangis yang? Salam Ramadhan to u too. Regards to hubby k

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s