Detik Cemas


Bersarapan bersama sebelum kejadian


Ini hari merupakan hari yang ke-6 HI ada di KPJ SMC Shah Alam. Ini semua kerana suami HI terlibat dalam kemalangan dengan lori ‘hantu’ or lori pasir yang besar untuk construction Rabu lepas. sungguh pantas masa berlalu. Masih lagi segar dalam ingatan setiap yang berlaku pada hari tersebut.

HI tak sihat sebab semput. A’sim ambil keputusan untuk ke office lewat sedikit sebab nak menghantar HI dan A’mmar ke rumah bonda. Dalam semput2 pun HI still nak selesaikan urusan sijil nikah kami yang miss placed. Nasib ada Muz yang sudi drive HI kesana sini. Pagi sebelum pergi kerja kami sempat breakfast bersama dan melawak bersama. Ingat lagi pesan HI kat A’sim, bawak motor baik baik. Sampai office let me know. I love you’. Memang itu la pesanan HI pada A’sim setiap kali dia nak berangkat ke office. Tak ada sedikit pun rasa pelik sepanjang pagi tu. Tepat 9.30am A’sim keluar rumah dan HI pun terus bersiap nak ke kedai gambar dan ke balai polis.
Selesai dengan urusan buat report polis, HI ke kedai cermin mata untuk order contact lense. Rabun kan~~ Tepat jam 11.05am, panggilan yang menjadi ingauan HI selama ni HI dapat dari staff A’sim.
HI: Askum.. (sambil senyum)
Staff: Walaikumsalam Cik Puan. Cik Puan kat mana ye?
HI: Di Shah Alam. Nape ye?
Staff: Cik Puan, saya nak bagi tau ni, boss accident dengan lorry hantu. Sekarang ada di emergency hospital putrajaya.
ALLAH! Time tu HI macam tak percaya even HI boleh kate lagi yang it was actually a joke. Bila dah confirm semua HI jadi blur and tak tau apa nak buat. Nak kata panic sampai tak bernafas tu idak la. Cuma totally blank!. Ditanyakan keadaaan A’sim pada masa itu, staffnya tak dapat pastikan cuma apa yang dia tau A’sim masih boleh bercakap dan dalam kesakitan. Terus bagitau Muz dan call Bonda kat rumah and explain to her without being panic. Masih buntu! Call kawan baik A’sim (gang motor dia gak) inform him about the situation. Finally baru la try call A’sim, punya la lega bila dapat dengar suaranya!.
HI: sayang, im on my way sayang. Hang on there. How are you?
MA: B, sakit B~~~~
I cant cry because i dont want to cry! Sampai sahaja di emergency hospital putrajaya dengan muka sangat tenang HI terus ke kaunter emergency. Mereka tak benarkan masuk. Merayu lah macam mana pun tetap tak boleh. Bayangkan penuh emergency room tu dengan staff A’sim. HI just sit at one corner and start calling Ayah and straight away he came. Dengan bantuan ayah, after sejam tak dapat masuk tgk suami ku, kami dibenarkan masuk.
Motornya yang depan sahaja hancur. Lega..
Lega hati ni dapat tengok A’sim masih boleh kenal HI. Sambil dia pegang tangan and kaki kanan nya menggeletar-geletar, he just keep on saying sayang, im in pain sayang. Sakit sayang..sakit... I dint cried. Promised myself. Apa yang ku suruh hanya selawat dan istighfar banyak banyak.
Transferring from Putrajaya Hospital to KPJ SMC..Still smiling.
Disebabkan beberapa faktor tak dapat dielakkan, HI decided to transfered him to KPJ SMC immediately. Jam 430pm ambulance datang dan tepat after maghrib A’sim terus dimasukkan ke operation theater after 9 hours in pain!. Aku serahkan segalanya kepada Allah swt ketika itu. Masa katilnya diusung keluar dari bilik ward, i cried like a baby to my mum. Baru datang rasa cemas dan takut.
Operation diketuai oleh Doktor Jamal and lasted for 2 hours. He smiled masa di bawa keluar dari OT. Doktor mengesahkan yang joining ankle nya patah hancur dan digantikan dengan tulang manusia lain +besi. Tumitnya pula terkoyak besar dan mengakibatkan A’sim susah untuk bergerak. A’sim kene rehat at least 6 month. Keluarga KEdah semua tiba malam tu juga. Tapi only me yang bermalam di dalam ward. Bius habis after 1am. Bayangkan lah menggigil macam mana kaki bila luka tak berbius. Kesian rasanya. Malam ke-2 pula kaki keep on kejang. Tapi masyAllah, punya kuat semangat A’sim melawan sakit nya. Mulut tak berhenti berdoa.
See him lying on the bed in pain really break my heart. Cepat sembuh sayang. I need you so much. This is before the operation.
Friends and families keep on datang non stop. Terharu kami kerana setiap yang datang pasti bekalkan doa untuk A’sim. Terima kasih banyak banyak. Kini A’sim dalam keadaan stabil. Kuat sungguh semangat dia. Makan kena berpantang macam org lepas beranak sbbkan luka besar ditumitnya. Kes accident A’sim masih lagi dalam siasatan. Tadi pun lawyer dah datang amik statement. InsyAllah kami akan menang dan surat saman pasti driver lorry itu akan dapat dari kami. Alhamdulillah kos perubatan semua ditanggung insurance. MOga A’sim cepat sembuh hendak-Nya.
to my Sayang: cepat sembuh ye. I love you so much.

8 thoughts on “Detik Cemas

  1. a'sim would be proud that his loving wife stayed calm throughout the heart-pounding moments. sorry tak dapat datang melawat kau. he's gonna be fine. recover soon! amien๐Ÿ™‚

    Like

  2. anonynous:๐Ÿ™‚. Tugas seorang isteri untuk sentiasa berada di sisi suami in what ever situation. Alhamdulillah Allah swt bagi kekuatan pada diri ini. A'sim dah boleh balik umah my mum today. Alhamdulillah

    Nurrill: Thanks babe. Thanks for coming and the doas as well.

    Fiena: its ok babe. Doa tu pun dah cukup. =)

    Like

  3. fiena, kalau boleh tak yah la mintak diuji sebegini. =). Just take care apa yang ada. Bukan senang seperti yang orang lain tgk. But aku tak merungut. I take it as takdir and also ujiun untuk kami. Ada hikmah disebalik kejadian.

    Like

  4. Hana, how is your hubby? Sorry for the late wish, but I hope all is well with u guys. Get well soon k. Keep on praying๐Ÿ™‚ I admire your calmness and grace. A good wife u are, Hana.

    Like

  5. Hie Sheda, my hubby recovering slowly. Hari hari kena buat dressing. Nasib my mum ada untuk menjadi chef untuk mr.hubby. Maybe kene rehat up to 6 month or 1 year. Sama sama la doakan moga dia cepat sembuh ok. Happy holiday Sheeda.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s