Wasiat itu penting.

Satu hari kita semua akan pergi.. dijemput Allah sepertimana yang dijanjikan.. yang tinggal hanya memori bersama.. kenang dalam doa sentiasa.. kerana doa itu hadiah paling bernilai dan beharga..

​Kisah pecah amanah harta anak mangsa kemalangan Duke membuka mata kepada kita semua tentang beberapa perkara yang rata rata menganggap remeh dan small thing je.
1) mati itu bila bila.

2) wasiat itu penting. Tak salah disegerakan.

3) memilih siapa bakal diwasiatkan sebagai pemegang amanah bukan perkara yang boleh dipilih randomly begitu sahaja. Its a very crucial stage of choosing. 

4) lazimnya keutamaan adalah keluarga sendiri. Tetapi kalau tidak yakin atas alasan yang hanya kita sendiri sahaja yang tahu, boleh di wasiatkan pada yang lebih sesuai.

5) mampukah si pemegang amanah nanti menjaga, menyayangi, mendidik, membesarkan zuriat2 kita mengikut apa yang kita idamkan? Terutamanya didikan agama. 

6) bila berkaitan dengan wang dan harta rata rata akan gelap mata. ‘Adik beradik pun sanggup putus saudara sebabkannya’

7) rujuk pada yang pakar secara habis habisan tentang perkara ini bukan jump to conclusion.

8) setiap waris dan juga penama pemegang amanah tidak kira kaum keluarga atau tidak harus akur dan jalankan tanggungjawab ke atas wasiat yang ditinggalkan. Kerana itu adalah AMANAH. Jangan bergaduh dan persoalkan.

Tujuan 44hari berpantang..

I always wonder kenapa MESTI 44hari berpantang? Apa solid reason nya? I hate it when I asked people will respond ‘ikut je cara org dulu elok badan’ / ‘sebab kena rehat’ and bla bla bla. I definitely need a solid reason so I dont feel wasted. Kita cari encik Google and baam!, I got the answer. Dapat dari blog orang lain. A good read and a total solid point that im looking for.

Ini jawapannya. Mudah faham. Dalam bahasa perubatan 40hari mencukupi badan dah mula ready dengan syarat sepanjang 40hari tu pemakanan dijaga rapi. 44hari adalah amalan zaman berzaman.

So tanya badan sendiri.

‘Aaira satu bulan

Selepas 30 hari menjadi cinderella jawa di rumah, hari ini makhang keluar melihat dunia. Padahal ke hospital sahaja untuk check up. 😝. Come on, its a big deal to all mothers who is going through confinement session.

Today mark my 30th day, meaning 2 more weeks to go! Before the hassle came along . 😭😭😭😭

Ibu & ‘Aaira

 

Rupanya masalah ‘baju apa nak pakai ni esok?’, memang wujud dari zaman kita dalam pantang lagi. No 1 world problem sangat. Malam semalam sesi mengemas diapers bag  dan seangkatannya. Pilih baju ni tak kena, tu tak kena. Selepas beberapa mix and match, last skali pakai yg paling mudah. 😜. Bukan takat anak ja serabut nak pakai apa, makhang pun sama naik.
Eventhough its only a hospital visit, it is definitely a big deal for me. Almaklum, last sekali nampak dunia 30hari lepas. Put on my jeans and white shirt with bokita and walk with confident with my Under Armour sneakers.’Aaira finally put on flower floral top that i bought 8 years ago from OshKosh. Masa tengah beli baju A’mmar dulu ternampak baju tu and I just bought it sebab geram. Hehe.

Check up untuk ibu dan anak. Dr.Jumeah & Dr.Ahmad.

Ibu: all clear and healthy. Dropped 8kg.

‘Aaira: good progrees. 3.8kg.

First time dapat guna Doona Stroller. Sesungguhnya, it is definitely a good investment on it. Sangat praktikal. Disebabkan handle dia boleh dipanjang pendekkan. ‘Aafi got the chance to push her sister all the way. Sangat cool ye Doona Stroller ni.

 

A2 being a protective brother to A3

Untuk kali pertama nya semenjak kelahiran A’mmar, makhang duduk belakang and baby got to seat infront. Well main thing is because pakhang bawak mini cooper and Aaira nyenyak tidur dalam stroller. I never like the idea a mother kena duduk belakang and baby got to sit infront. Hari ini bagi chance ok sebab ada sebab musabah. And i think we definitely need a new family car dont you think? Oh crap!, cukup tak suka discuss tentang kereta.

‘Yang, you duduk belakang. Aaira duduk depan dengan I’

Well someone definitely have his own little girlfriend n princess now. Me? Im still the queen. Hehe. Selesai checkup, kami beraya rumah Khong. Masih lagi menjaga pantang makan so i had sup tulang with ulam pegaga. Baamm! Sedap! And ikan patin. That i cant resist! Haha.

Hanim the tuan rumah

Oh someone sharing a table with us berkata ‘eh dalam pantang kan? Makan ikan patin?? Mana boleh’. Agak lost with words sebab mencuba mencari jawapan selain dari ‘so?’. Will sound rude tho! So i asked her ‘tak boleh ke?’ (Still i sounded like so rude). Oh come on!, nasi baru nak masuk mulut kot. She said ‘patin kan bisa. Pastu dalam pantang makan kekering je’. Dalam hati ku berkata, ‘kesian hang ni’. Malas nak layan, ku mulakan suapan dengan bacaan bismillah. Settle!.
On the way home, stop by di kedai tatèh seksyen 9. Bought bengkung and few other important thing. Oh rambang mata! Will definitely come back after habis pantang nanti. And im back to my perintah tahanan. 2 more weeks to go and im done.

Gang pillion APRC datang beraya

Bird nest

​Yan Society BirdNest

Sarang burung memang terkenal dengan pelbagai khasiatnya. Memandangkan makhang ni dalam pantang, so kita kasi personal review la tentang Yan Society Bird Nest ni. 
🐦bagi extra energy pada badan yang sememangnya amat letih sebab kena jaga malam and siang sama banyak. 

🐦melebatkan susu. Boleh buat stock banyak dalam freezer. Sampai pakhang tegoq ‘ni tokey dairy farm ke?’.

🐦melicinkan dan menghaluskan n bagi flawless kulit muka yang kusam masam ni. 

🐦blood flow cantik sampai boleh rasa la kesegarannya. 

🐦ready to drink. *Selfie dulu, buka, minum, relax*. 

🐦di pack dalam bekas kaca comel dalam box sebanyak 6 bekas. 

🐦bukan khas untuk wanita sahaja. Lelaki and semua peringkat unur boleh minum termasuk anak anak. 

Go get yours now.

Mak…

“Kasihnya ibu…. membawa ke syurga…”

Ha mula la nak amik mood nak nyanyi kan. Ok, for those who followed my facebook and instagram sure you got to see my post related to Mak.

👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇

13689775_10157088196055104_547633713_n


I actually lost of words to write this entry. She is so special sampai tak terkata. She is my Mother, my first bestfriend until today, my partner, syurga ku di kakinya jua, Ayah’s best ever friend and she is our super duper women!

553528_10151897325324766_1847107826_n

Cantik kan?


Ok Mak, if you are reading this, kite bukan nak ngampu okey. Tapi kalau nak bagi bag bag gorgeous itu, boleh dah. Oh and yes,baju baju kaftan batik and jubah jubah letops semua. Kasut tak perlu lah sebab kita tak sama size. 😝

Since the day I got married 👰, Mak Ayah hambat aku keluaq rumah. 😆😆😝😝😂😂 no no. Kidding sahaja.

Since that day, aku sudah tidak duduk sebumbung bersama Mak Ayah. Walaupun rumah kami dekat, tapi it takes some while for me to adjust myself living separately with my parents. Because aku tak pernah berpisah dengan Mak Ayah. Anak manja? Ishk bukan takat manja, mengada pun ada. 😂 Ever since that, kerap kami ke rumah depa untuk lepak dan makan. Because she is the best cook!. Ye, kite jarang masak. Hehe. Kite bukan dera Mak kita, tapi selagi Mak boleh masak, baik rasa air tangan Mak yang yummy tu! Hehehe


Setiap kali melahirkan anak, lokasi berpantang selama 44 hari adalah di rumah mereka. Dijaga rapi oleh Mak sepenuhnya. Dilarang turun ke bawah rumah melainkan kena keluar ke hospital. Other than that, aku di tempatkan di bilik tidurku sahaja yang disiapkan oleh Mak yang di lengkapi dengan pelbagai kemudahan dan keselesaan supaya aku tak bosan. No more excuse Hana. Pernah tengok cerita Reppunzel? Aku ni tak ada rambut panjang meleret je. Haha!

She will cook the most delicious ever confinement foods for me ON TIME. I always believe in what ever she prepare for me, semuanya terbaik untuk ibu dan baby. Lauk berpantang Mak memang sangat menyelerakan. Cekap sungguh Mak masak. She will help me mandikan dan tidurkan the baby. Seriously Mak memang teror. Mak datangnya dari keluarga jawa. Cara pantang nya agak strict. Akan tetapi dia akan flexible bila tengok aku sudah mula kuat. But to go out from the house, in your dream Hana!.


Sesi berpantang ‘Aaira kali ni agak berbeza berbanding dengan abang-abangnya. Memandangkan aku bersalin 100% normal without being cut, so i can wear seluar and diberi kelonggaran untuk turun bawah rumah (after seminggu berpantang). Dari segi pemakanan juga berbeza sedikit. Akan tetapi pantang tetap pantang. Jangan mengelat katanya. Jamu tetap kena minum dan telan.

Sepanjang mengandung aku mencari cari perkhidmatan pembantu rumah untuk membantu Mak sepanjang aku berpantang. Unfortunately tiada yang sudi. Allah itu hebat. Dia bagi aku boleh bersalin normal supaya Mak tak susah naik turun rumah hantar makanan untuk aku, tak perlu masak makanan yang khas untuk yang kena potong. Kena pula ‘Aaira memang baby yang sangat mudah untuk handle.  Alhamdulillah. Tak dapat maid tapi dimudahkan.


Mak ni kuat sangat. Kudrat dia memang aku jelous. Sangat sesuatu. I know she is tired but she still manage to put on her smile everytime before she hit the bed. Not only that, she still can wake up in the middle of the night if ‘Aaira nangis kuat. Dalam masa yang sama aku berpantang sepanjang Syawal. Ramai datang beraya dan tengok ‘Aaira. She never failed to prepare a yummy foods to the guests.

How can I ever pay her back? I totally dont know. Everything that I can think of tak setaraf dengan apa yang dia dah lakukan. Masa pagi raya, kami bermaafan. I told her ‘Mak lah dunia akhirat Along. Tiada apa mampu Along nak balas. Syurga lah untuk Mak. Along sayang Mak’


Along sayang Mak tanpa ada limit batasnya. Kerap kali Along lukakan hati Mak tanpa Along sedar. Pernah air mata mak jatuh sebab tindakan Along, tapi Along ambil tak peduli. Tak mungkin sekali. Sure banyak kali. Tak faham Along kenapa semua nya yang Along lakukan tak betul dulu. Rupanya Along yang memang tak betul. Penat Mak cuba nak bagi Along faham tentang kehidupan. Berhempas pulas Mak didik Along dalam keadaan redha. Rupanya manis nya selepas I understand everything. Terima kasih Mak. Tak pernah berhenti Mak mendidik Along eventhough I have my own kids now. I am more understand now since the day I become a mother. I still need you now and I need you forever. Maafkan segalanya. Syurga itu luas untuk Mak. Along sayang Mak.

13699598_10157088202100104_321631699_o

13664773_10157088276395104_124149140_n

the reason I share..


I have been blogging since yonk of years. If you are my followers, I do share here and there about my personal life through blogging, myspace and friendster (back then), twitter and facebook as the famous social media now and then comes instagram. Im not a public figure nor a star. Its just a lady behind the screen sharing every bits of moments with the viewers without having any intention on getting more likes or followers.


‘Rajin nya la hai nak update update’ … ‘Why must you share it in social media? Bahaya ok’ … ‘Sikit sikit share, you think people care?’

And the feed backs keep on coming in. Its true, why should I? Its even true that it is dangerous!.  But come on, I dont simply share the details about sensitive things.

”My brain is not paralyzed yet”– Will from Me Before You 2016. *haha*


My reason:

When my time has come, I shall go. The only left are the memories of me are all my posts and updates. When you read about me or see my posts in your timeline, pray for me, forgives me, make the best dua’ for me and remember me. It is also for my kids to know about their ibu and perhaps my grandchild as well? *haha*, who knows right?!

Besides that, its for me to look back in the past about my own life and people around me. I should say thank you to Facebook Memories because everyday it makes me smile and make me believe that without yesterday, I wont be here today.

Syawal 1437

 *Selamat Hari Raya Aidilfitri followers *

wp-1468421304350.jpg

its 5 of us now.



As many of you know that I am in my confinement session, that is why some of you might catch up with my hashtag #pantangwithstyle when I update my instagram.

#pantangwithstyle is all about my updates during my confinement. No, I do not apply ‘modern pantang’. I still go thru my tungku, param, pilis, massage with confinement lady, wearing socks, hair tide up, rest as much as i can. It is just that I dont wear kain batik and I do dress up every time guests come over to the house. I cant accept seeing myself attending the guests with the kusam pale face. I need to look fresh! Yes socks on almost all the time. To me during confinement, you need to feel and look fresh all the time. It gives you positive vibes!

wp-1468421578674.jpg

Matching socks

This is my 2nd year celebrating Hari Raya with my parents. Thank you husband. On top of that, its my first raya with my own daughter. ‘My own daughter’! Haha, yes I do need to face the fact that i have my mini me now. Masih lagi adjust diri dengan status itu.

wp-1468421644071.jpg

wp-1468421673543.jpg

wp-1468422159853.jpg

team raya Kedah & team raya Shah Alam. Thank you technology.

The best part of my Syawal so far is that I spent the whole month with my parents at their house (eventhough I really missed my own house) and guests keep on coming from day one. Thank you to all who came for raya and visit me and ‘Aaira. Another best part, we do not need to go through the traffic drama heading backs north to A’sim hometown. I heard friends trapped in the traffic more than 10 hours. I really missed Kedah but i totally hate the traffic drama.

Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Batin.